System 001 Ocean Cleanup eerder terug naar haven

Als gevolg van het niet goed functioneren van System 001 van Ocean Cleanup in de oceaantest, heeft de organisatie van Boyan Slat bekendgemaakt dat is besloten het systeem eerder dan gepland terug te slepen naar de haven.

De tocht is woensdag 2 januari begonnen nadat op zaterdag 29 december tijdens een reguliere inspectie van het 001-systeem (roepnaam Wilson) is ontdekt dat een eindstuk van achttien meter was losgeraakt van de rest van het systeem. ‘Hoewel het nog te vroeg is de precieze oorzaak aan te geven, is de hypothese dat materiaalmoeheid als gevolg van ruim honderd laadcycli in combinatie met de concentratie van krachten op de testplaats een breuk heeft opgeleverd in de drijver van HDPE’, zo meldt de website.

Geen risico

Het is belangrijk op te merken dat het hoofddeel van 580 meter lengte en het achttien meter lange eindstuk volledig stabiel zijn. Er is geen materiaal verloren zodat er geen schade is voor milieu of risico voor passerende scheepvaart. Maar er is nu een probleem met de sensoren en de satellietcommunicatie (die beide zijn gemonteerd op de eindstukken) en daarom lijkt het de organisatie verstandig om terug te keren naar de haven.