Hackathon om CO2-uitstoot voetbal terug te brengen

KNVB en Engie willen het Nederlands voetbal milieuvriendelijker maken middels een hackathon. De deelnemers krijgen invloed op het speelschemaen er gezocht naar slimme oplossingen en producten die leiden tot CO₂-reductie in alle vormen van transport van en naar wedstrijden. Alle software-experts, creatievelingen en innovatiespecialisten met passie voor voetbal en duurzame mobiliteit kunnen zich inschrijven.

In totaal zorgen vervoer per auto, bus en trein ten behoeve van het Nederlandse voetbal jaarlijks voor 65 kiloton CO₂-uitstoot. KNVB en Engie willen dat omlaag brengen door het speelschema te optimaliseren, van nieuwe manieren van transport te integreren, elektrische deelauto’s beschikbaar te stellen voor voetballers, en een carpoolapp te laten adviseren hoe je samen naar een training of wedstrijd kan rijden. Ook worden de mogelijkheden bekeken om aan het betaald voetbal en aan amateurverenigingen mogelijkheden te bieden om samen te investeren in laadpalen voor elektrische auto’s of spelersbussen.

24 uur voetbalster

De 24-uurs GO-hackathon is op zaterdag 2 februari 2019 op de KNVB Campus in Zeist. Vijftien teams gaan aan de slag met één van de volgende drie thema’s: speelschema aanpassen, amateurvoetbal of Nederlands elftal(len). De teams bestaan uit twee tot vijf personen en worden verzorgd als echte voetbalsterren. Alle faciliteiten waar het Nederlands elftal gebruik van maakt staan klaar om 24 uur lang optimaal te presteren: de Oranje chef regelt een power food buffet, de masseur ontspant de spieren en een coach staat klaar met peptalk. Alle deelnemers krijgen een ticket voor de wedstrijd Nederland-Duitsland op 24 maart 2019. De 3 winnende teams krijgen voor dezelfde wedstrijd een VIP-arrangement inclusief drinken en eten en 2500 euro cash.