EO

‘Klimaatpakket belangrijke stap naar een duurzamer Nederland’

21 december 2018 om 15:19 uur

'Het ontwerp klimaatakkoord bevat goede bouwstenen om te zorgen dat de CO2-uitstoot snel wordt teruggebracht. Nederland kan door alle maatregelen dé proeftuin worden voor innovatieve klimaatoplossingen. Dat is goed voor het klimaat én voor nieuwe banen. Ook worden we zo minder afhankelijk van fossiele brandstoffen uit instabiele regio's.' Dat zeggen MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland in reactie op het vandaag gepresenteerde ontwerp voor een klimaatakkoord.


De ondernemingsorganisaties gaan de komende tijd hun achterban raadplegen over alle details, zeker omdat tot op het laatste moment is geschaafd aan de teksten van de klimaattafels. "Daarnaast is het zaak dat het hele pakket nu snel wordt doorgerekend op de effecten voor burgers en bedrijven. Zo moet met name goed worden bekeken wat de optelsom van alle maatregelen is voor specifieke groepen kleinere ondernemers en het bredere mkb (MKB-toets)."

 

Miljarden aan private investeringen komen los

Dat met zo'n divers gezelschap aan verschillende tafels is gewerkt is uniek in de wereld. Het zorgt er bovendien voor dat de schop straks ook snel de grond in kan. De klimaatverandering wacht niet. Volgens de organisaties is er in de plannen aandacht voor het voorkomen van een oneerlijk internationaal speelveld voor Nederlandse bedrijven. Hierdoor kan alleen al de industrie tot 2030 naar verwachting zo'n 9-15 miljard investeren in verduurzaming.

 

Noordzee als stroomcentrale

Uit het pakket wordt duidelijk dat met name de Noordzee de nieuwe 'stroomcentrale' van ons land wordt dankzij verdere uitrol van wind op zee. Hier hebben de organisaties zich in hun NL Next level plan altijd hard voor gemaakt. Verder spelen nieuwe technologieën als groene waterstof een belangrijke rol in het akkoord, evenals de uitwisseling van CO2, warmte en elektriciteit. Jaarlijks worden straks verder zo'n 30.000 tot 50.000 woningen verduurzaamd. Voor de mobiliteit ligt er een ambitieus pakket dat helpt binnensteden schoner te maken en waardoor mensen bewuster en anders gaan reizen. In 2030 moeten er 2 miljoen elektrische auto's rondrijden en 1,8 miljoen laadpalen staan. Verder gaat komend jaar eindelijk serieus verkend worden hoe we anders en eerlijker kunnen gaan betalen voor mobiliteit. Boeren en tuinders leveren een belangrijke bijdrage met precisielandbouw, het vastleggen van koolstof in de bodem, klimaatvriendelijke bouwplannen en de productie van duurzame energie.

 

Borgen

MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland hebben na de zomer gezamenlijk een aantal zorgen geuit. Dit lijkt geadresseerd. Zo wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de internationale concurrentiepositie van de industrie en is een slim systeem ontwikkeld dat industriële bedrijven uitdaagt om met eigen CO2-reductieplannen het maximale uit zichzelf te halen voor een schoner Nederland. "Ook is een stok achter de deur ingebouwd; goed gedrag wordt beloond en het niet nakomen van afspraken wordt afgestraft. Daarnaast kan Nederland nieuwe groene investeringen blijven aantrekken. Verder ligt er een goed systeem om de afspraken te borgen en worden om de vijf jaar de afspraken grondig herijkt"

 

 Hoofdpunten van het Ontwerp voor een Klimaatakkoord vanuit de industrie

 

 

Gerelateerd nieuws

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Kracht van wet voor nieuwe Richtlijn Steigers

Wettelijke status voor nieuwe Richtlijn Steigers

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Daarmee heeft de richtlijn nu officiële kracht van wet gekregen dankzij de gezamenlijke inspanning van verschillende branches om de…

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen geactualiseerd

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen geactualiseerd

Er is een nieuwe SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen gepubliceerd op 2 januari 2019. Twee maal per jaar publiceert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de meest recente versie van de lijst…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

21 januari 2019, Breda

2-daagse training CE-engineering en fabrikantschap

De Europese CE-richtlijnen gaan uit van het simpele scenario dat bij een verhandeld en/of in gebruik...

22 januari 2019

Carcinogene stoffen

Tijdens deze cursus worden methoden besproken waarmee vastgesteld kan worden of een stof carcinogene...

Meer agendapunten »