EO

2019 - Evolutronica met een vleugje patriottisme

02 januari 2019 om 11:52 uur

Hoofdredacteur Kees de Waal van Elektronica voorspelt de de elektronica-ontwikkelingen voor 2019. Koffiedik of marktkennis?

De ontwikkelingen op het gebied van elektronica voor het komende jaar. Het blijft koffiedik kijken. Ik geloof niet in grote ‘game changers’. Wat ik wel geloof is dat er het hele jaar door kleine stapjes worden gemaakt. Geen revolutie maar evolutie. Goedschiks èn kwaadschiks.


Door: Kees de Waal (hoofdredacteur Elektronica)

 

2019 wordt een spannend jaar. Gelukkig beloven Lithium Werks en het eerste prototype van Lightyear veel goeds en blijft de Nederlandse economie groeien. Toch denk ik dat voor veel bedrijven 2019 een uitdaging zal zijn. Niet alleen vanwege de handelsoorlog en in eind maart de Brexit. Ik vrees dat we steeds meer grip op technische kennis en kunde verliezen als we niet opletten. Denk eens aan populaire webshops zoals AliExpress. Voor consumenten zijn de belachelijk lage prijzen fantastisch, maar wat betekent dat voor jou als werknemer of werkgever als het om elektronica gaat? China rukt steeds verder op en niet zonder gevolgen. Dat blijkt wel uit het faillissement van printplatenfabrikant Elco eind 2018, een van de laatste der printplaat-Mohikanen in het land die hoopt op een doorstart. In andere gevallen hebben we daar China niet eens voor nodig. Het Delftse Mapper Lithography is helaas hetzelfde overkomen. Alle ballen op ASML om ervoor te zorgen dat de opgebouwde kennis hier blijft zoals CEO Peter Wennink opperde tijdens een interview op BNR.

 

Ken je grenzen

Kennis binnen de grenzen van Nederland of Europa opbouwen en houden zie ik daarom als belangrijke aandachtspunten voor 2019. En velen met mij. Bosch investeert niet voor niets 1 miljard euro in een chipfabriek die eind 2019 gereed moet zijn. Wellicht dat ze daarmee inspeelt op de behoefte van Europa om een eigen processor te ontwikkelen. Maar hoe houd je pottenkijkers buiten de deur? Dat is nog niet zo makkelijk. Overal duiken Chinese investeerders op en in onze mobiele netwerken zitten volgens mij best veel apparatuur van Huawei. In Engeland maken ze zich al aardig druk over achterdeurtjes voor de Chinese overheid. En alsof die masten nog niet genoeg zijn blijkt dat China ook nog ‘s AI domineert. Redenen genoeg voor Europa om zwaar in te zetten op regelgeving die de VS en China vast en zeker nauwlettend in de gaten zullen houden.

 

5G

Op technisch vlak gaat het in Nederland goed maar 5G heeft nog wel een aantal hindernissen te overbruggen. Dat heeft met name te maken met het satellietstation van de inlichtingendiensten in het Friese Burum. Nu is het zo dat boven de denkbeeldige lijn Amsterdam - Zwolle niemand gebruik mag maken van de 3,5 GHz-frequentieband. Medio Maart moet uit de Nota Mobiele Communicatie blijken of dit betekent dat het station (deels) naar het buitenland moet uitwijken. Klinkt een beetje vreemd maar je moet blijkbaar wat. Mijn boodschap aan Den Haag: denk goed na wat je kiest want als ze in het noorden van het land geen 5G krijgen en de rest van Nederland wel, dan zal het woord van 2019 wel eens verdacht veel op dat van 2018 kunnen gaan lijken.

 

PS wilde je meer over producten weten? Hou dan de CES goed in de gaten die op 8 januari begint.

 

Gerelateerd nieuws

Industriesector gebruikt verouderde industriele automatisering

Industrie gebruikt verouderde industriële automatisering

Uit onderzoek van Trend Micro Incorporated, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, blijkt dat veel bedrijven in de industriesector kwetsbaar zijn door het gebruik van netwerken met achterhaalde technologie. Dit…

Nieuw Topsectoren- en Innovatiebeleid

Nieuw Topsectoren- en Innovatiebeleid

Het kabinet heeft 25 missies vastgesteld om de Nederlandse economie te versterken binnen de maatschappelijke thema’s energietransitie & duurzaamheid; landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg en…

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek (video)

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meerdere malen op dezelfde plek in. De reden waarom een bliksemkanaal wordt ‘hergebruikt’, is tot nu toe echter onopgehelderd. Recentelijk heeft een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

21 mei 2019, Mercure Hotel Roeselare

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, LIMTEC+ Diepenbeek

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

Meer agendapunten »