Inspectie SZW verstevigt toezicht op gezond, veilig en eerlijk werk

De komende jaren gaat de inspectie SZW het toezicht op gezond, veilig en eerlijk werk intensiveren. Ze wil bereiken dat werkgevers en werknemers zich meer bewust zijn van het belang van veiligheid in hun bedrijf. En ook dat ze zich actief inzetten voor het voorkomen van ongevallen, arbeidsuitbuiting en andere misstanden. Er worden hiervoor extra medewerkers geworven. Dat staat in het Meerjarenplan 2019-2022 en het Jaarplan 2019 die onlangs naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

In het Regeerakkoord is structureel €50 miljoen extra per jaar vrijgemaakt voor de handhavingsketen van de Inspectie SZW. Een versterking die nodig is om tegenwicht te bieden aan negatieve trends op de arbeidsmarkt. Zo leidt de toenemende krapte op de arbeidsmarkt tot het inhuren van meer buitenlandse arbeidskrachten en het risico van illegaal werkenden. Mensen die kwetsbaar zijn voor onderbetaling, slechte arbeidsomstandigheden en soms ook arbeidsuitbuiting. Mensen die bereid zijn om lange dagen te maken tegen veel te lage uurlonen.

Geïntensiveerde aanpak

Het Meerjarenplan 2019-2022 en het Jaarplan 2019 geven invulling aan de geïntensiveerde aanpak van de Inspectie. Door de investering van het kabinet zal de komende jaren de inspectiedruk toenemen en zullen meer bedrijven dan voorheen worden bereikt met interventies. Ruim de helft van de uitbreiding wordt ingezet op het thema eerlijk werk. De Inspectie richt zich op het bestrijden van oneerlijk werk, onderbetaling en uitbuiting. Verder krijgt het verminderen van de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en arbeidsdiscriminatie meer aandacht. Ook werkt de Inspectie aan het herstellen van de balans tussen inzet op ongevalsonderzoeken en preventieve inspecties.

Perspectief van burgers

De programmering voor de komende vier jaar is gebaseerd op een nieuwe en verbeterde risicoanalyse en omgevingsanalyse. Nieuw is bijvoorbeeld dat het perspectief van burgers ook wordt meegewogen: wat zijn volgens hen de belangrijkste risico’s op de arbeidsmarkt en waar zou de Inspectie moeten optreden? De Inspectie streeft ernaar de capaciteit en middelen met name in te zetten op de meest risicovolle situaties en bedrijven; werkgevers die willens en wetens de wet overtreden. De Inspectie treedt daarbij op met andere overheidsinstanties en zoekt ook samenwerking met brancheorganisaties en vakbonden.

Download Jaarplan 2019:

 Inspectie+SZW_Jaarplan+2019.pdf

Download meerjarenplan 2019-2022:

 Inspectie+SZW_Meerjarenplan_2019-2022.pdf

 

Bron: Inspectie SZW