EO

Slimme elektrodes verhogen effectiviteit dampcondensatie met electrowetting (video)

17 december 2018 om 08:55 uur

Onderzoekers van de vakgroep Physics of Complex Fluids van de Universiteit Twente zijn er in geslaagd de effectiviteit van dampcondensatie met behulp van zwaartekracht-gedreven electrowetting te vergroten, tot nu toe met 50%. Dit is interessant voor toepassingen als warmteoverdracht en fog-harvesting.


De onderzoekers gebruiken slim gestructureerde elektrodes om meer controle uit te oefenen op de beweging van de druppels. Daardoor groeien minuscule druppels sneller tot een druppel waarop de zwaartekracht grip heeft. Dat levert een versnelde condensatie en vergroting van vermogen op.

 

Electrowetting

Electrowetting is het manipuleren van kleine hoeveelheden vloeistoffen op oppervlakten met behulp van elektrische spanning. Door de spanning is de vloeistof te beïnvloeden in vorm en positie, waardoor nieuwe toepassingen ontstaan. Een typisch voorbeeld is de vloeibare lens die in mobiele telefoons en camera's toegepast wordt. Door de elektrische spanning wordt de vorm van de lens gemanipuleerd, waarmee je kan scherp stellen of in- en uitzoomen.


Er zijn vele mogelijkheden voor toepassing van electrowetting, waaronder in lab-on-a-chip instrumenten en nieuwe typen elektronische displays. Met dit onderzoek kan het ook worden ingezet voor fog harvesting of in microkoelers, die krachtiger en efficiënter worden door toepassing van electrowetting.

 

Verder onderzoek

Hoogleraar Frieder Mugele: "We hopen dat deze resultaten een opstapje vormen naar verder onderzoek naar toepassing van elektrisch gecontroleerde condensatie." De onderzoekers zijn in het bijzonder geïnteresseerd in het verkennen van de grenzen van het verhogen van condensatie en de toepassing daarvan in de praktijk. "In de huidige opstelling zijn we er in geslaagd 50% verhoogde condensatie te realiseren, in een vervolgonderzoek willen we dit verder uitbreiden. Waar de grens ligt, is nu nog moeilijk in te schatten."

 

Gerelateerd nieuws

Elektronische tatoos drijven straks je wearables aan

Elektronische tattoo's drijven straks je wearables aan (video)

Nog even en je kan je wearables aandrijven met een plaktattoo. Onderzoekers van de universiteiten Carnegie Mellon in de VS en Coimbra in Portugal zijn erin geslaagd om met vloeibare legeringen ultradunne circuits te…

XLCargoDrones innovatiecentrum zoekt deelnemers

XLCargoDrones innovatiecentrum zoekt deelnemers

De UT, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Hogeschool van Amsterdam bundelen hun krachten op het gebied van onbemande vliegtuigen voor vrachtvervoer in het innovatiecentrum XLCargoDrones. De focus…

Supergeleiders zorgen voor lichtere windmolens

Supergeleiders zorgen voor lichtere windmolens

Een windmolen aan de Deense kust bij Thyborøn heeft een wereld-primeur: de conventionele generator, met permanente magneten, is daar vervangen door een exemplaar met supergeleiders. Die nieuwe turbine is half zo zwaar,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

21 januari 2019, Breda

2-daagse training CE-engineering en fabrikantschap

De Europese CE-richtlijnen gaan uit van het simpele scenario dat bij een verhandeld en/of in gebruik...

Meer agendapunten »