Samenwonen met een robot: 30% ziet het wel gebeuren

De meeste Nederlanders zijn nog terughoudend in het slimmer maken van hun huis. Ze zien het nut er niet van in, vinden het te duur of maken zich zorgen om de privacy. Tegelijk verwacht een grote groep Nederlanders dat dit in de toekomst verandert. 30% Denkt zelfs dat mensen op den duur met een robot zullen gaan samenwonen.

Eén op de tien Nederlanders vindt dat een robot die alles kan, doet en voelt een vervanger voor een menselijke levenspartner zou kunnen zijn. Met name mannen (13%) en jongeren (15%) delen deze mening. Een vergelijkbare groep (11% van het totaal; 15% van de mannen) heeft liever een huis dat precies weet en doet wat hij wil, dan een partner. Bijna een derde (30%) kan zich voorstellen dat anderen in de toekomst gaan samenwonen met een robot.

Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction onder 1085 Nederlanders in opdracht van MediaMarkt Nederland naar de kennis, houding en het gedrag van Nederlands publiek ten aanzien van Smart Home.

Mannending

Met name mannen (44%) en jongeren (46%) kijken uit naar de Smart Home toepassingen van de toekomst. Meer dan de helft (57%) van de jongeren ziet zichzelf in de toekomst in een slim huis wonen. Ook stedelingen staan meer open voor slimme elektronica. Het merendeel heeft echter nog geen idee wat ze de komende jaren gaan besteden aan Smart Home. Onder degenen die hier wel een beeld van hebben, valt vooral op dat mannen er een groter budget voor inruimen. Gemiddeld verwachten mannen in de komende drie jaar meer dan 500 euro aan Smart Home-toepassingen uit te geven – bij vrouwen is dit nog geen 200 euro.

Wasjes draaien, stofzuigen en de vloer dweilen: de huishoudelijke taken die mensen nu nog zelf uitvoeren, zijn over tien jaar helemaal verleden tijd, zo denken met name mannen (19%) en jongeren (30%). Wonen in een slim huis moet dan ook vooral gemak opleveren, vinden Nederlanders.