Winnaar Surprisewedstrijd gromt, schudt, klappert met zijn deuren, en spuwt afgekloven botten uit (video)

Twee oude servomotoren uit een afstand bestuurbare auto, een trilmotor, een paar oude computerboxen, een paar ledjes, een VNC viewer app over een WiFi router en een Arduino printje. Met die ingrediënten maakte Jeroen Keetels de winnende surprise van de Engineersonline Surprise Wedstrijd. Het hondenhok voor zijn dochter Maartje gromt en schudt, klappert met zijn deuren en spuwt afgekloven botten uit.

Dit jaar organiseerden wij voor het eerst de Engineersonline Surprise Wedstrijd. De gedachte hierachter: engineers grijpen Sinterklaas vast aan om de meest prachtige bouwsels te maken. En dat klopt. "Rond Sinterklaas is het altijd weer een leuke tijd om de creatieve geest de vrije loop te laten gaan", schrijft Keetels. "Naast het knutselen en maken van mooie creaties, vind ik het ook een uitdaging iets te bouwen waarmee ik de jeugd kan motiveren op technisch gebied. Ik zit zelf op een R&D afdeling bij Ottobock Equipment en vanuit deze afdeling zijn er gelukkig altijd componenten over die ik kan

gebruiken.

"Deze keer had ik het lootje van mijn dochter Maartje getrokken. Al snel had ik het idee om een hondenhok te maken, waarin een lief hondje lijkt te huizen. Niets is echter minder waar, want al snel blijkt dat het een gemene hond is, die haar cadeau heeft gestolen. Aan haar de schone taak toch haar cadeau te pakken te krijgen.

De techniek:

"De hoofdbesturing zit in een PLC, waarvan het scherm is overgenomen op een tablet. Dit gebeurt via een VNC viewer app over een WiFi router. De deuren worden aangestuurd door twee oude servomotoren, die uit een afstand bestuurbare auto komen. Deze zijn op hun beurt weer aangesloten op een Arduino printje. Het afgekluifd bot, wat uit het hok wordt geslingerd, ligt in een buis te wachten tot het vrijgegeven wordt. Om het geheel wat meer beleving te geven, schudt het hondenhok regelmatig hevig op en neer, wat gerealiseerd wordt door een trilmotor. Helaas is het uitwerpen van het bot niet goed zichtbaar is op het filmpje door de trilling. De geluiden komen uit een paar oude computer boxen, die in het hok gemonteerd zijn. Om het tenslotte helemaal af te maken, heb ik een oude teddybeer met lampjes als ogen en een bloeddorstige bek in het hok gemaakt."

Engineersonline in chocoladeletters 

Wat ons betreft is de missie ‘dochter (en nichtje) aan het schrikken maken’ ruimschoots geslaagd! En de missie Surprise Wedstrijd ook. Volgend jaar kan je weer indienen. De hoofdprijs? ‘Engineersonline’ in chocoladeletters…