Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) heeft de winnende teams bekendgemaakt die de volgende innovatiegemeenschappen zullen oprichten: EIT Manufacturing en EIT Urban Mobility. De pan-Europese partnerschappen brengen toonaangevende organisaties uit het bedrijfsleven, het onderwijs, de onderzoekswereld en de publieke sector samen om uitdagingen aan te pakken via innovatie en bij te dragen tot duurzame groei en het creëren van werkgelegenheid in heel Europa.

De productiesector in de EU stelt ongeveer 30 miljoen mensen te werk in 2,1 miljoen ondernemingen. Productie in Europese landen staat echter zwaar onder druk: toenemende mondiale concurrentie, lage productiekosten in ontwikkelingslanden, en schaarste aan grondstoffen. Nieuwe markt- en maatschappelijke behoeften, snelle technologische evoluties en vereisten inzake milieu en duurzaamheid, stimuleren bovendien verandering in deze sector. EIT Manufacturing zal de sector ondersteunen om concurrerender, duurzamer en productiever te worden.

Made by Europe – winnaar van EIT Manufacturing – is een consortium van 50 partners uit 17 landen, met onder andere Volvo, Tecnalia, Technical University of Vienna, CEA (French Alternative Energies and Atomic Energy Commission), Siemens, the Slovak University of Technology en Whirlpool Europe. George Chryssolouris van de Universiteit van Patras, de belangrijkste coördinerende partner, zei: "We zijn erg opgetogen met deze overwinning. Onze doelstelling is het stimuleren van het mondiale concurrentievermogen en de aantrekkingskracht van de Europese productiesector door radicale innovatie en ondernemingstalent te ondersteunen."

EIT Urban Mobility – Mobiliteit voor leefbare stedelijke ruimten

Aangezien meer dan 70 % van de Europeanen in stedelijke gebieden woont (wat neerkomt op meer dan 25 % van het EU-grondgebied), en ongeveer 85 % van het BBP van de EU in stedelijke gebieden wordt voortgebracht, bestaat er een reële behoefte om te investeren in geactualiseerde stedelijke vervoersystemen. De vraag naar gedeelde, schone vervoersoplossingen en vervoer op aanvraag in stedelijke gebieden, voor personen zowel als goederen, neemt bovendien snel toe doordat vele Europese steden ambitieuze klimaatdoelstellingen vooropstellen om te voldoen aan de doelen van de Overeenkomst van Parijs. Deze trend zal zich voortzetten aangezien wordt aangenomen dat de verstedelijking in Europa tot 83 % zal toenemen tegen 2050. EIT Urban Mobility zal bijdragen tot een groener, inclusiever, veiliger en slimmer systeem voor stedelijke mobiliteit.

MOBiLus – de winnaar voor EIT Urban Mobility – is een consortium van 48 partners uit 15 landen, met onder meer BMW Group, Czech Technical University, City of Copenhagen, TomTom, Budapest University of Technology and Economics, Automotive Technology Centre of Galicia en Siemens. Lluis Gomez van de Stad Barcelona, de belangrijkste coördinerende partner, zei: "We zijn ontzettend opgetogen! Als EIT Urban Mobility willen we collectieve en individuele mobiliteit opnieuw uitdenken en vormgeven volgens lokale behoeften, waarbij gemeenschappen worden ondersteund en de economie wordt bevorderd."

Opstartpremie

Om de oprichting de partnerschappen mogelijk te maken, kent het EIT ze een opstartpremie toe van 4 miljoen euro om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk volledig operationeel zijn. In het kader van Horizon 2020 stijgt de huidige jaarlijkse financiering van het EIT voor zijn innovatiegemeenschappen, en bedraagt deze na enkele jaren activiteit meer dan 80 miljoen euro – indien zij de verwachte resultaten behalen. Intussen wordt van de innovatiegemeenschappen ook verwacht dat zij aanzienlijke investeringen uit private en publieke bronnen aantrekken, en op die manier de investering van het EIT verveelvoudigen en deze geleidelijk aan overnemen om op lange termijn financieel duurzaam te worden.