Robotoplossing voor vervanging 3D-printbed wint low cost robotica-wedstrijd

Low cost robotica richt zich op kostenbesparende automatisering voor eenvoudige taken. Ook dit jaar was de low cost robotica innovatie wedstrijd op zoek naar ideeën en concepten die dit potentieel laten zien. De winst ging naar Robert Hofmann, voor een idee voor een app-geactiveerde pick-and-place toepassing bij 3D-printen.

Automatisering wordt niet alleen nagestreefd door grote industriële spelers, maar in toenemende mate ook door kleine en middelgrote bedrijven. De firma Robert Hofmann (D), dat zich toelegt op het snel produceren van prototypes, liep tegen het volgende probleem aan: in theorie kan een 3D-printer continu printen, maar na elk printproces moet het printbed worden vervangen. Dat is lastig s uitvoerbaar als het printen eindigt buiten werkuren.

Robolink

Zijn oplossing was de automatische vervanging van het printbed, met een robolink D low-cost robotarm van igus, op afstand bediend met een smartphone. Dankzij de netwerkverbinding van de 3D-printer, kunnen nieuwe bouwprocessen worden gestart via de app op elk gewenst tijdstip in het weekend of na werktijd, en de printer kan optimaal worden benut.

Motek

Trainingsmanager Tobias Mager diende zijn idee in bij de low cost robotica innovatie wedstrijd en overtuigde de jury. Tijdens de Motek-beurs ontving Robert Hofmann als prijs een tegoedbon voor een robolink D robotarm of vergelijkbare robotica-componenten ter waarde van waarde van 3000 euro.