Investeren in hightech vraagt om ‘patient money’

Als het goed gaat met de hightechsector als geheel, dan is de kans groot dat het bij meerdere organisaties voor de wind gaat. ‘Maar dit lukt alleen als je scope verder reikt dan de volgende jaarcijfers’, waarschuwt Willem Endhoven, managing director van brancheorganisatie High Tech NL. “Want investeren in de hightechsector is kapitaalintensief en vraagt om een lange adem.”

Daarom helpen we met High Tech NL bedrijven te focussen op langetermijninnovatie. ‘Wil een hightechbedrijf echt tot volle wasdom komen, dan is een periode van tien jaar eerder regel dan uitzondering’, stelt Willem Endhoven. "En dat terwijl venture capital-fondsen zich juist vaak richten op bedrijven die de potentie hebben op korte termijn een grote markt te veroveren. Op dat vlak zie ik een belangrijke rol voor High Tech NL als aanjager voor de Nederlandse hightechindustrie. Want als sparringpartner voor onze leden helpen we dat ze de boot niet missen. Samen met sterke partijen in de branche vormen wij het cement tussen nieuwe partnerships, om zo langetermijninnovatie binnen de hightechindustrie op alle fronten te versterken. Bijvoorbeeld door ondernemers de weg te wijzen naar financiële injecties om kansrijke initiatieven vorm te geven."

In Nederland houden

Intensieve ontwikkeltrajecten, het werven van het juiste technisch talent en een gezonde financiering: High Tech NL weet welke ingrediënten nodig zijn om binnen de hightechsector een krachtig nationaal ecosysteem te creëren. Voor een doordachte financiering op lange termijn zocht Willem Endhoven naar een investeringspartij die dezelfde taal spreekt als de sector. Met het technologiefonds Innovation Industries als aansprekend voorbeeld. "In anderhalf jaar tijd investeerden we met Innovation Industries in maar liefst elf bedrijven, variërend van ondernemingen die zich nog in de opstartfase bevinden tot aan bedrijven die al flink aan het groeien zijn", aldus Harm de Vries, general partner van Innovation Industries. "Een rol die in nationaal verband nog niet was ingevuld. Bij ons werken geen economen, maar technisch geschoolde mensen met ervaring in de hightechindustrie. Wij zijn hightech investeerders en geen bankiers. En dat is essentieel om producten en ideeën goed te kunnen beoordelen en onze bedrijven te helpen bij het realiseren van groei." Willem Endhoven vult aan: "Samen zetten we ons in om langetermijninnovaties binnen onze grenzen te houden. En in zo’n filosofie draag ik Harm graag kansrijke bedrijven aan. Zo helpen we bedrijven om alle groeifases op een gezonde manier te doorlopen."

Patient money

Investeren in de hightechindustrie vraagt om ‘patient money’, zegt Willem Endhoven. "Geld waarvan de verstrekker weet dat het een langere tijd vaststaat in een specifieke investering. Dat geld vind je niet zomaar. Maar het komt wel beschikbaar als je de financiers een stukje meer rust en zekerheid kunt geven. Daar spelen we met High Tech NL ook een rol in. Bijvoorbeeld door mensen uit ons netwerk te vragen om te sparren en mee te denken vanuit hun deskundigheid. Dit vergroot de kans op betrokkenheid van de investeerders, en daarmee de kans dat de investeringen die we in Nederland doen ook hier blijven. Hier moeten ideeën groeien en bloeien. Datzelfde gevoel proef ik bij Innovation Industries. Dat schept vertrouwen en zorgt voor een stevig fundament."

Topbedrijven

Samen maken High Tech NL en Innovation Industries zich sterk voor een gezamenlijke stip aan de horizon: topbedrijven creëren in de hightechsector. "Voor iedere fase waarin een bedrijf zich bevindt, zijn binnen de portfoliobedrijven specifieke competenties nodig’, legt Harm de Vries uit. ‘We proberen ervoor te zorgen dat de samenstelling van de teams meebeweegt met deze dynamiek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar goede mensen, bijvoorbeeld CEO’s. Daarin zijn de contacten die High Tech NL binnen de industrie heeft erg belangrijk. Uiteindelijk zijn het de mensen bij de hightechbedrijven die ervoor zorgen dat hun ondernemingen doorgroeien tot internationale spelers."