EO

BMW 3D-print miljoenste onderdeel: van design tot serieproductie in vijf dagen

06 december 2018 om 08:26 uur

In minder dan 10 jaar tijd bouwde het Additive Manufacturing Center van BMW al een miljoen componenten

De BMW Group meldt dat ze deze maand in haar Additive Manufacturing Center in München de kaap van de een miljoen geprinte onderdelen heeft overschreden. Het gaat om een geleidingsrail voor het raam van de i8 Roadster, waarmee geïllustreerd wordt wat 3D printen vermag. Het traject van design van het component tot serieproductie nam slechts vijf dagen in beslag.


Naar verluidt steken er in de BMW i8 Roadster nu twee componenten die in serieproductie gemaakt worden aan de hand van additive manufacturing. Op minder dan 10 jaar tijd bouwde het Additive Manufacturing Center van BMW al een miljoen componenten. In 2018 alleen al gaat het om 200.000 onderdelen.

 

De geleidingsrails voor de ramen, die in de deuren zitten, worden gemaakt met de Multi Jet Fusion Technology van HP, en dit op een machine die door HP in samenwerking met BMW geoptimaliseerd werd. De machine kan tot honderd rails per dag printen. Het traject dat loopt van design van de component tot serieproductie nam in dit geval slechts vijf dagen in beslag.


Een andere component in de i8 - het bevestigingsmechanisme voor de soft-top - toont een ander voordeel van 3D-printen. De component wordt geprint in aluminium en is daarom lichter en stijver dan de klassieke versie in plastic, gemaakt met spuitgieten.

 

Printen volgens specificatie

Een derde aspect van 3D printen - personalisatie - wordt door BMW toegepast in het model MINI Yours Customised. Klanten van een dergelijke auto kunnen bepaalde interieuronderdelen zelf ontwerpen waarna ze volgens die specificaties worden geprint.

 

Gerelateerd nieuws

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

In 2007 werd het bronzen beeld ‘De Denker’ van Rodin gestolen uit de beeldentuin van museum Singer Laren. Twee dagen later werd het zwaar beschadigd teruggevonden. Een jaar later benaderde het museum Tonny Beentjes,…

Roest rust niet

Roest rust niet

Rust mag dan roesten, roest blijkt nooit te rusten. Het is een ongelofelijk actief materiaal, dat onder de moeilijkste omstandigheden altijd nog wel een gaatje ziet waar het door kan groeien. En dat ‘gaatje’ mag je…

Zo sterk als titanium, maar 4 à 5 keer zo licht

Zo sterk als titanium, maar 4 à 5 keer zo licht

Een metaal zo sterk als titanium, maar dan vier tot vijf keer zo licht. Dat resultaat hebben onderzoekers bereikt door materiaal te benaderen als een bouwwerk. Door alle imperfecties er op moleculair niveau uit de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »