5 miljoen euro subsidie voor duurzame scheepsbouw

De Tweede Kamer heeft een amendement aangenomen om in 2019 5 miljoen euro te reserveren voor de Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw (SDS). In het voorjaar van 2019 wordt besloten over langjarige voortzetting van de SDS regeling, op basis van een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uit te voeren evaluatie.

Het geld dient om ontwikkelingsrisico’s bij duurzaamheidsinnovaties te ondervangen. Deze risico’s ontstaan doordat bij toepassing van nieuwe technologieën in schepen een sterke afhankelijkheid is van alle aspecten van het ontwerp, terwijl de prestatie van het geheel pas na oplevering daadwerkelijk kan worden getest. Om deze reden is de subsidie ordergebonden en bedoeld om de scheepswerven te stimuleren een extra stap voorwaarts te maken in het verder verduurzamen van schepen.

Schone technologie

De SDS is bedoeld om de introductie van vernieuwende duurzame technologieën in de scheepsnieuwbouw en -ombouw mogelijk te maken. Technologieën die bedoeld zijn voor de structurele verlaging van CO2-uitstoot en andere schadelijke emissies aan boord van verschillende scheepstypen voor zee en binnenwateren. Andere oplossingen, die bijdragen aan de duurzame inzet van het schip gedurende de levensduur, vallen tevens onder de beoogde regeling.