Op zoek naar hersenprocessen in magnetische materialen

Radboud-onderzoeker Alexander Khajetoorians karakteriseert en manipuleert de elektronische en magnetische eigenschappen van kwantummaterialen op het niveau van een enkel atoom. Hij heeft een ERC Consolidator Grant gekregen voor zijn onderzoek.

Door gebruik te maken van Scanning Probe Microscopy heeft Khajetoorians een van de meest geavanceerde laboratoria in de wereld ontwikkeld dat zich richt op het begrijpen en uiteindelijk ook gebruiken van eigenschappen van nieuwe materialen voor energiezuinige informatietechnologie.

Digitale dataconsumptie gaat gepaard met een extreem hoog verbruik van elektriciteit: meer dan 5% van totale elektriciteitsgebruik in de wereld. Om dat aan te pakken, stelt Khajetoorians voor om gebruik te maken van natuurkundige verschijnselen in magnetische materialen om zo de patroonherkenningstaken direct op hardwareniveau na te bootsen. Op deze manier is het wellicht mogelijk om een neurale simulator, die bestaat uit kunstmatige synapsen gemaakt van magneten, op atoomniveau te bouwen. Met dit project hoopt Khajetoorians hersenprocessen in magnetische materialen te herkennen, om uiteindelijk systemen te maken die patronen kunnen herkennen en zelflerend zijn. En dat met een hoge energie-efficiëntie.