EO

‘Hoog tijd om koudwatervrees rond 3D-printen te overwinnen’

02 december 2018 om 14:11 uur

Als deelnemer aan het Multi-Material 3DP Fieldlab heeft PwC een marktconsultatie uitgevoerd onder bijna dertig bedrijven en organisaties. Waar zijn ze mee bezig op het gebied van 3D-printen, waar lopen ze tegenaan, wat valt er te leren van succesvolle bedrijven?


Doel van het onderzoek is onder meer de adoptie van 3D-printen door de industrie te versnellen. Dat is nodig, zegt PwC's Wolter Kersbergen: "Bedrijven lijken last te hebben van koudwatervrees. We zien veel interesse in de technologie, maar te weinig uitgewerkte, concrete strategieën voor de invoering van 3D-printen." Om te bepalen of 3D-printen waardevol is voor een bedrijf, wat het goede moment is om in te stappen en om de businesscase op te stellen, is een veel breder perspectief nodig. Bedrijven moeten zich de vraag stellen waar 3D-printen waarde toe kan voegen in de keten. Vaak weten ze dit wel, maar doen er onvoldoende mee.

 

Van lab naar bestuurskamer

Net als andere nieuwe digitale technologieën gaat 3D-printen over veel meer dan techniek. 3D-printen moet de sprong van het lab naar de bestuurskamer maken. Het is nog te veel een thema voor techneuten en te weinig voor beslissers. Want hoe disruptief zal 3D-printen zijn en het businessmodel transformeren?

 

Belangrijkste barrières

Er zijn verschillende barrières waar bedrijven tegenaan lopen. Op de eerste plaats vinden zij het moeilijk een concrete businesscase op te stellen, inclusief planning en financiële onderbouwing, voor de invoering van 3D-printen. Daarnaast kan geen enkel bedrijf, hoe groot ook, in z'n eentje een hele waardeketen laten kantelen. Bij het invoeren van 3D-printen gaat het namelijk ook over samenwerking en allianties met ketenpartners. Ten slotte is er de vraag of de eigen organisatie beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om de invoering van 3D-printen tot een succes te maken.

 

Toetsingsvragen

De nieuwe whitepaper over de ontwikkelingen in 3D-printing geeft naast inzichten uit de gesprekken, ook verschillende toetsingsvragen voor bedrijven en een stappenplan om de potentie van 3D-printen te verzilveren. Als inspiratie zijn vier best practices van bedrijven opgenomen die op dit moment al succesvol zijn.

 

Gerelateerd nieuws

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

In 2007 werd het bronzen beeld ‘De Denker’ van Rodin gestolen uit de beeldentuin van museum Singer Laren. Twee dagen later werd het zwaar beschadigd teruggevonden. Een jaar later benaderde het museum Tonny Beentjes,…

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens  'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens 'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

De Nederlandse handel met China neemt al jaren toe. De havens tussen beide landen werken steeds meer samen. Aan de andere kant zien we dat China bezig is haar geopolitieke invloed te vergroten, ten bate van haar eigen…

Vlaanderen heeft tien nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’

Vlaanderen heeft tien nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards hebben tien Belgische bedrijven de titel Factory of the Future ontvangen uit handen van minister-president Geert Bourgeois. "Deze productiebedrijven…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »