EO

‘Hoog tijd om koudwatervrees rond 3D-printen te overwinnen’

02 december 2018 om 14:11 uur

Als deelnemer aan het Multi-Material 3DP Fieldlab heeft PwC een marktconsultatie uitgevoerd onder bijna dertig bedrijven en organisaties. Waar zijn ze mee bezig op het gebied van 3D-printen, waar lopen ze tegenaan, wat valt er te leren van succesvolle bedrijven?


Doel van het onderzoek is onder meer de adoptie van 3D-printen door de industrie te versnellen. Dat is nodig, zegt PwC's Wolter Kersbergen: "Bedrijven lijken last te hebben van koudwatervrees. We zien veel interesse in de technologie, maar te weinig uitgewerkte, concrete strategieën voor de invoering van 3D-printen." Om te bepalen of 3D-printen waardevol is voor een bedrijf, wat het goede moment is om in te stappen en om de businesscase op te stellen, is een veel breder perspectief nodig. Bedrijven moeten zich de vraag stellen waar 3D-printen waarde toe kan voegen in de keten. Vaak weten ze dit wel, maar doen er onvoldoende mee.

 

Van lab naar bestuurskamer

Net als andere nieuwe digitale technologieën gaat 3D-printen over veel meer dan techniek. 3D-printen moet de sprong van het lab naar de bestuurskamer maken. Het is nog te veel een thema voor techneuten en te weinig voor beslissers. Want hoe disruptief zal 3D-printen zijn en het businessmodel transformeren?

 

Belangrijkste barrières

Er zijn verschillende barrières waar bedrijven tegenaan lopen. Op de eerste plaats vinden zij het moeilijk een concrete businesscase op te stellen, inclusief planning en financiële onderbouwing, voor de invoering van 3D-printen. Daarnaast kan geen enkel bedrijf, hoe groot ook, in z'n eentje een hele waardeketen laten kantelen. Bij het invoeren van 3D-printen gaat het namelijk ook over samenwerking en allianties met ketenpartners. Ten slotte is er de vraag of de eigen organisatie beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om de invoering van 3D-printen tot een succes te maken.

 

Toetsingsvragen

De nieuwe whitepaper over de ontwikkelingen in 3D-printing geeft naast inzichten uit de gesprekken, ook verschillende toetsingsvragen voor bedrijven en een stappenplan om de potentie van 3D-printen te verzilveren. Als inspiratie zijn vier best practices van bedrijven opgenomen die op dit moment al succesvol zijn.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) heeft de winnende teams bekendgemaakt die de volgende innovatiegemeenschappen zullen oprichten: EIT Manufacturing en EIT Urban Mobility. De pan-Europese…

Goud smelten bij kamertemperatuur

Goud smelten bij kamertemperatuur

Onder druk wordt alles vloeibaar. En onder invloed van een elektrisch veld? Onder invloed van een elektrisch veld hebben wetenschappers van onder meer de Chalmers universiteit (Se) goud doen smelten bij kamertemperatuur…

BigRep 3D-print complete motor

BigRep 3D-print complete motor (video)

’s Werelds eerste 3D geprinte motor is een feit. Afgezien van de elektronica, komt de Nera geheel en al uit de 3D-printer. Ook de – luchtvrije – banden.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

10 januari 2019, BNR Nieuwsradio

BNR Techniektour

Radioprogramma BNR Techniektour maakt duidelijk welke impact techniek heeft op onze samenleving en...

11 januari 2019, D&F kantoor Breda

4-daagse masterclass Process Safety voor Engineers

Optimaliseer uw procesveiligheids-management systeem met als resultaat minder ongevallen en stijgende...

Meer agendapunten »