EO

‘Hoog tijd om koudwatervrees rond 3D-printen te overwinnen’

02 december 2018 om 14:11 uur

Als deelnemer aan het Multi-Material 3DP Fieldlab heeft PwC een marktconsultatie uitgevoerd onder bijna dertig bedrijven en organisaties. Waar zijn ze mee bezig op het gebied van 3D-printen, waar lopen ze tegenaan, wat valt er te leren van succesvolle bedrijven?


Doel van het onderzoek is onder meer de adoptie van 3D-printen door de industrie te versnellen. Dat is nodig, zegt PwC's Wolter Kersbergen: "Bedrijven lijken last te hebben van koudwatervrees. We zien veel interesse in de technologie, maar te weinig uitgewerkte, concrete strategieën voor de invoering van 3D-printen." Om te bepalen of 3D-printen waardevol is voor een bedrijf, wat het goede moment is om in te stappen en om de businesscase op te stellen, is een veel breder perspectief nodig. Bedrijven moeten zich de vraag stellen waar 3D-printen waarde toe kan voegen in de keten. Vaak weten ze dit wel, maar doen er onvoldoende mee.

 

Van lab naar bestuurskamer

Net als andere nieuwe digitale technologieën gaat 3D-printen over veel meer dan techniek. 3D-printen moet de sprong van het lab naar de bestuurskamer maken. Het is nog te veel een thema voor techneuten en te weinig voor beslissers. Want hoe disruptief zal 3D-printen zijn en het businessmodel transformeren?

 

Belangrijkste barrières

Er zijn verschillende barrières waar bedrijven tegenaan lopen. Op de eerste plaats vinden zij het moeilijk een concrete businesscase op te stellen, inclusief planning en financiële onderbouwing, voor de invoering van 3D-printen. Daarnaast kan geen enkel bedrijf, hoe groot ook, in z'n eentje een hele waardeketen laten kantelen. Bij het invoeren van 3D-printen gaat het namelijk ook over samenwerking en allianties met ketenpartners. Ten slotte is er de vraag of de eigen organisatie beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om de invoering van 3D-printen tot een succes te maken.

 

Toetsingsvragen

De nieuwe whitepaper over de ontwikkelingen in 3D-printing geeft naast inzichten uit de gesprekken, ook verschillende toetsingsvragen voor bedrijven en een stappenplan om de potentie van 3D-printen te verzilveren. Als inspiratie zijn vier best practices van bedrijven opgenomen die op dit moment al succesvol zijn.

 

Gerelateerd nieuws

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek (video)

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meerdere malen op dezelfde plek in. De reden waarom een bliksemkanaal wordt ‘hergebruikt’, is tot nu toe echter onopgehelderd. Recentelijk heeft een…

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

8 mei 2019

RAM optimalisatie en optimalisatie met FMECA

De cursus verschaft u met behulp van RAM optimalisatie inzicht in de betrouwbaarheid van complexe...

Meer agendapunten »