EO

Doorbraak in de schaalwet voor turbulente stroming

03 december 2018 om 12:49 uur

Met zijn proefschrift 'Taylor-Couette and Rayleigh-Bénard turbulence with rough walls: the role of the boudaries’' wint UT'er Xiaojue Zhu, uit de groep Physics of Fluids, de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2018.

Promovendus Xiaojue Zhu van de Universiteit Twente heeft een doorbraak bereikt in een klassiek onderwerp uit de hydrodynamica: de schaalwet voor turbulente stroming. Deze is in 1962 door Robert Kraichnan voorspeld, maar nooit waargenomen, omdat deze pas ingaat bij zeer sterke turbulentie. Sterker dan in het laboratorium gerealiseerd kan worden en ook sterker dan op een computer kan worden gesimuleerd. In zijn dissertatie heeft Zhu aangetoond dat hij dit ‘ultieme turbulente regime’ numeriek heeft kunnen bereiken en de resultaten heeft kunnen vergelijken met corresponderende experimenten in zijn Vloeistoffysica-groep in Twente.


Zhu's promotor Detlef Lohse karakteriseert het proefschrift als een briljant meesterwerk dat een innovatieve en productieve onderzoekslijn heeft geopend. Zhu zou de turbulentie met name kunnen vergroten door middel van de ruwheid van de wand: de begrenzingen (boundaries). De ruwheidselementen verschillen van elkaar qua vorm, grootte, dichtheid en opstelling. Een belangrijke vraag is of verschillende soorten ruwheid verschillende effecten hebben op het transport en de stromingsstructuur. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar het is extreem complex.

 

Verklaringen

Zhu heeft zijn numerieke simulaties gecombineerd met experimenten. De numerieke en experimentele data vulden elkaar perfect aan en gaven verklaringen voor turbulentie en stromingen bij verschillende wandruwheden. In minder dan vier jaar tijd heeft Xiaojue niet alleen het onderzoekslandschap met betrekking tot turbulentie veranderd, maar ook inzichten opgedaan en resultaten geboekt waarvan niemand had kunnen dromen.

 

Prijzen en toekomst

Xiaojue Zhu is momenteel een veelgevraagd keynote spreker op internationale congressen. Hij heeft de 9e NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2018 gewonnen en ontvangt deze in februari 2019. Ook won hij de De Overijssel PhD-Award 2018. Onlangs heeft Zhu een postdoc positie geaccepteerd aan de Universiteit van Harvard.

 

Gerelateerd nieuws

'Textielspier' in kleding zet aan tot actie

'Textielspier' in kleding zet aan tot actie

Een trui die je even aanraakt en aanzet tot actie: het kan al wel, maar tot nu toe vaak met sensoren en actuatoren die áán de kleding zijn bevestigd. Die vallen op, ze zitten ongemakkelijk, trillen of zijn zelfs…

XLCargoDrones innovatiecentrum zoekt deelnemers

XLCargoDrones innovatiecentrum zoekt deelnemers

De UT, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Hogeschool van Amsterdam bundelen hun krachten op het gebied van onbemande vliegtuigen voor vrachtvervoer in het innovatiecentrum XLCargoDrones. De focus…

Supergeleiders zorgen voor lichtere windmolens

Supergeleiders zorgen voor lichtere windmolens

Een windmolen aan de Deense kust bij Thyborøn heeft een wereld-primeur: de conventionele generator, met permanente magneten, is daar vervangen door een exemplaar met supergeleiders. Die nieuwe turbine is half zo zwaar,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »