EO

Duurzame woning TU/e 6e bij Solar Decathlon Dubai

03 december 2018 om 09:09 uur

Ruim drie jaar aan voorbereidingen en bouwen aan hun duurzame en innovatieve huis kwam voor team VIRTUe ten einde tijdens de Award Ceremony van de Solar Decathlon Middle East 2018 in Dubai. De studenten, die voor het eerst meededen, eindigden als 6e. Voornamelijk op de onderdelen communicatie en duurzaam transport scoorden ze goed, met een 2e plek.


De Solar Decathlon is een internationale ontwerpwedstrijd waarbij studententeams een innovatieve, duurzame woning ontwerpen en bouwen. Deze huizen worden vervolgens door een jury op tien onderdelen beoordeeld, zoals architectuur, energie-efficiëntie en comfort. In deze editie startten 50 teams. 15 slaagden erin om daadwerkelijk een huis neer te zetten.


Het appartement van VirTUE, genaamd LINQ, is ontworpen om in bestaande buurten toe te passen en zit vol met innovatieve snufjes. Het beperkt het energieverbruik - volgens het team zonder het comfort van de bewoners aan te tasten - en richt zich op sociale duurzaamheid. Door zijn vorm bevordert LINQ de sociale interactie, door bijvoorbeeld gedeelde ruimtes en een verticaal beplant atrium.


De laatste twee weken van de competitie waren er dagelijkse rondleidingen en metingen aan het huis voor comfort en water- en energieverbruik en wassen en drogen van handdoeken. In vijf juryrondleidingen werd het team stevig aan de tand gevoeld en er moesten drie diners worden bereid voor de andere teams. De Nederlandse fietsen en zonneauto Stella Lux bleken erg populair, zowel bij de andere teams als bij bezoekers.

 

Slimme spiegels in de badkamer

Alle teams toonden innovatieve oplossingen voor een duurzame levensstijl, variërend van het gebruik van wormen om water te reinigen, groene muren om de lucht te koelen en ruimtes die groter of kleiner kunnen worden dankzij muren op wieltjes of plafonds op een slider. Andere innovaties waren het inbouwen van zelflerende systemen zodat het huis zich optimaal aanpast aan de behoeftes van de bewoner en slimme spiegels in de badkamer die het weerbericht, je afspraken en het nieuws tonen.

 

Gerelateerd nieuws

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Sommige theorieën die verder gaan dan het Standaardmodel van de elementairedeeltjesfysica voorspellen dat er nieuwe, ultralichte deeltjes bestaan met veel kleinere massa’s dan die van de lichtste bekende deeltjes in…

Vlaanderen heeft tien nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’

Vlaanderen heeft tien nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards hebben tien Belgische bedrijven de titel Factory of the Future ontvangen uit handen van minister-president Geert Bourgeois. "Deze productiebedrijven…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »