EO

Vakbondsleden dringen FME-kantoor Zoetermeer binnen

27 november 2018 om 10:31 uur

Vakbond FNV is maandag met zo'n 150 metaalwerkers het kantoor van werkgeversvereniging FME binnengedrongen in hun strijd om een betere cao metalektro. Volgens FME ging de inval gepaard met 'intimidatie' en 'bedreigingen' door de vakbondsleden. FNV spreekt zelf van een vreedzame actie.


FME heeft de politie ingeschakeld vanwege de 'bedreigende situatie'. Zo zouden vakbondsleden dreigende taal hebben gebruikt om zo toegang tot het FME-kantoor te krijgen.

 

Gesprek en excuses

In een verklaring laat FME weten dat ze de vakbondsleden te woord hebben gestaan, waarna ze met een aantal leden in gesprek zijn gegaan. Beide partijen hebben aangegeven zo snel mogelijk een goede cao op tafel te willen hebben. Tijdens het gesprek hebben de vakbondsleden hun excuses aangeboden voor de intimiderende manier waarop ze het pand zijn binnengedrongen.

 

Het conflict tussen de bonden en FME loopt al maanden. Tienduizenden metaalwerkers staakten de afgelopen tijd al meerdere malen voor een beter cao. Begin november liepen de onderhandelingen nog op niets uit.

 

FPT-VIMAG roept FME en bonden op te verbinden

André Gaalman, voorzitter van de brancheorganisatie voor productie- technologie FPT-VIMAG, heeft FME en de vakbonden opgeroepen om weer met elkaar om tafel te gaan. "Nederland heeft een lange traditie van overleg met en begrip voor elkaar. Hooligan-gedrag als gisteren is onacceptabel. Laten we geen Franse toestanden in Nederland krijgen."

 

FPT-VIMAG vertegenwoordigt een groot deel van alle machinebouwers in Nederland. "De FME zit nu in een sleutelrol om een brug te slaan tussen werkgevers en werknemers. Beiden lijden schade door stakingen en slechtere relaties. Met als ultiem gevolg een afremmende groei en minder innovatie in Nederland", zegt Gaalman. Hij roept beide partijen op te zoeken naar wat verbindt, zodat op langere termijn groei voor iedereen in Nederland zeker kan worden gesteld. "Er zijn landen in Europa die niet polderen en daardoor niet of nauwelijks van de huidige economische groei profiteren en dus achterop raken. Laat ons dat niet overkomen. In een wereld van robotisering, kunstmatige intelligentie en Industrie 4.0 moeten we onze werknemers met onderwijs en goede afspraken fit maken voor de toekomst."
 

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

8 mei 2019

RAM optimalisatie en optimalisatie met FMECA

De cursus verschaft u met behulp van RAM optimalisatie inzicht in de betrouwbaarheid van complexe...

Meer agendapunten »