EO

Vakbondsleden dringen FME-kantoor Zoetermeer binnen

27 november 2018 om 10:31 uur

Vakbond FNV is maandag met zo'n 150 metaalwerkers het kantoor van werkgeversvereniging FME binnengedrongen in hun strijd om een betere cao metalektro. Volgens FME ging de inval gepaard met 'intimidatie' en 'bedreigingen' door de vakbondsleden. FNV spreekt zelf van een vreedzame actie.


FME heeft de politie ingeschakeld vanwege de 'bedreigende situatie'. Zo zouden vakbondsleden dreigende taal hebben gebruikt om zo toegang tot het FME-kantoor te krijgen.

 

Gesprek en excuses

In een verklaring laat FME weten dat ze de vakbondsleden te woord hebben gestaan, waarna ze met een aantal leden in gesprek zijn gegaan. Beide partijen hebben aangegeven zo snel mogelijk een goede cao op tafel te willen hebben. Tijdens het gesprek hebben de vakbondsleden hun excuses aangeboden voor de intimiderende manier waarop ze het pand zijn binnengedrongen.

 

Het conflict tussen de bonden en FME loopt al maanden. Tienduizenden metaalwerkers staakten de afgelopen tijd al meerdere malen voor een beter cao. Begin november liepen de onderhandelingen nog op niets uit.

 

FPT-VIMAG roept FME en bonden op te verbinden

André Gaalman, voorzitter van de brancheorganisatie voor productie- technologie FPT-VIMAG, heeft FME en de vakbonden opgeroepen om weer met elkaar om tafel te gaan. "Nederland heeft een lange traditie van overleg met en begrip voor elkaar. Hooligan-gedrag als gisteren is onacceptabel. Laten we geen Franse toestanden in Nederland krijgen."

 

FPT-VIMAG vertegenwoordigt een groot deel van alle machinebouwers in Nederland. "De FME zit nu in een sleutelrol om een brug te slaan tussen werkgevers en werknemers. Beiden lijden schade door stakingen en slechtere relaties. Met als ultiem gevolg een afremmende groei en minder innovatie in Nederland", zegt Gaalman. Hij roept beide partijen op te zoeken naar wat verbindt, zodat op langere termijn groei voor iedereen in Nederland zeker kan worden gesteld. "Er zijn landen in Europa die niet polderen en daardoor niet of nauwelijks van de huidige economische groei profiteren en dus achterop raken. Laat ons dat niet overkomen. In een wereld van robotisering, kunstmatige intelligentie en Industrie 4.0 moeten we onze werknemers met onderwijs en goede afspraken fit maken voor de toekomst."
 

 

Gerelateerd nieuws

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…

Eenvoudige productiewijze gevonden voor bio-alternatief Pet

Eenvoudige productiewijze gevonden voor bio-alternatief Pet

Een van de meest succesvolle plastics is polyethyleentereftalaat (Pet), een product uit aardolie. Er bestaat een groen alternatief, gemaakt van furanen uit biomassa. Om die furanen te polymeriseren tot lange ketens zijn…

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens  'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens 'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

De Nederlandse handel met China neemt al jaren toe. De havens tussen beide landen werken steeds meer samen. Aan de andere kant zien we dat China bezig is haar geopolitieke invloed te vergroten, ten bate van haar eigen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »