EO

Vakbondsleden dringen FME-kantoor Zoetermeer binnen

27 november 2018 om 10:31 uur

Vakbond FNV is maandag met zo'n 150 metaalwerkers het kantoor van werkgeversvereniging FME binnengedrongen in hun strijd om een betere cao metalektro. Volgens FME ging de inval gepaard met 'intimidatie' en 'bedreigingen' door de vakbondsleden. FNV spreekt zelf van een vreedzame actie.


FME heeft de politie ingeschakeld vanwege de 'bedreigende situatie'. Zo zouden vakbondsleden dreigende taal hebben gebruikt om zo toegang tot het FME-kantoor te krijgen.

 

Gesprek en excuses

In een verklaring laat FME weten dat ze de vakbondsleden te woord hebben gestaan, waarna ze met een aantal leden in gesprek zijn gegaan. Beide partijen hebben aangegeven zo snel mogelijk een goede cao op tafel te willen hebben. Tijdens het gesprek hebben de vakbondsleden hun excuses aangeboden voor de intimiderende manier waarop ze het pand zijn binnengedrongen.

 

Het conflict tussen de bonden en FME loopt al maanden. Tienduizenden metaalwerkers staakten de afgelopen tijd al meerdere malen voor een beter cao. Begin november liepen de onderhandelingen nog op niets uit.

 

FPT-VIMAG roept FME en bonden op te verbinden

André Gaalman, voorzitter van de brancheorganisatie voor productie- technologie FPT-VIMAG, heeft FME en de vakbonden opgeroepen om weer met elkaar om tafel te gaan. "Nederland heeft een lange traditie van overleg met en begrip voor elkaar. Hooligan-gedrag als gisteren is onacceptabel. Laten we geen Franse toestanden in Nederland krijgen."

 

FPT-VIMAG vertegenwoordigt een groot deel van alle machinebouwers in Nederland. "De FME zit nu in een sleutelrol om een brug te slaan tussen werkgevers en werknemers. Beiden lijden schade door stakingen en slechtere relaties. Met als ultiem gevolg een afremmende groei en minder innovatie in Nederland", zegt Gaalman. Hij roept beide partijen op te zoeken naar wat verbindt, zodat op langere termijn groei voor iedereen in Nederland zeker kan worden gesteld. "Er zijn landen in Europa die niet polderen en daardoor niet of nauwelijks van de huidige economische groei profiteren en dus achterop raken. Laat ons dat niet overkomen. In een wereld van robotisering, kunstmatige intelligentie en Industrie 4.0 moeten we onze werknemers met onderwijs en goede afspraken fit maken voor de toekomst."
 

 

Gerelateerd nieuws

    Bonden: 'FME blokkeert elke oplossing voor cao metalektro'

Bonden: "FME blokkeert elke oplossing voor cao metalektro"

Teleurstelling bij onderhandelaars van FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en de VHP2. Na informele gesprekken met de werkgevers is een overeenkomst nog ver weg. De bonden stellen dat de FME niet uit lijkt op een akkoord…

Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) heeft de winnende teams bekendgemaakt die de volgende innovatiegemeenschappen zullen oprichten: EIT Manufacturing en EIT Urban Mobility. De pan-Europese…

Goud smelten bij kamertemperatuur

Goud smelten bij kamertemperatuur

Onder druk wordt alles vloeibaar. En onder invloed van een elektrisch veld? Onder invloed van een elektrisch veld hebben wetenschappers van onder meer de Chalmers universiteit (Se) goud doen smelten bij kamertemperatuur…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

10 januari 2019, BNR Nieuwsradio

BNR Techniektour

Radioprogramma BNR Techniektour maakt duidelijk welke impact techniek heeft op onze samenleving en...

11 januari 2019, D&F kantoor Breda

4-daagse masterclass Process Safety voor Engineers

Optimaliseer uw procesveiligheids-management systeem met als resultaat minder ongevallen en stijgende...

Meer agendapunten »