Bouw giga windmolenpark op zee gaat bijna van start

Het Deense energiebedrijf Ørsted start komende maand met de bouw van een giga windmolenpark voor de kust van Borssele. Vooral de omvang van de molens is immens. Ze zijn maar liefst 200 meter hoog en hebben rotorbladen van 81 meter lang. In 2020 moeten de 94 molens in gebruik zijn. Ze hebben een capaciteit van 8 megawatt per stuk.

Het voordeel van grotere windmolens is volgens directeur Steven Engels van Ørsted Nederland dat ze veel efficiënter zijn dan kleinere. Verhoudingsgewijs gaat er veel minder energie verloren aan kabels, funderingen en onderhoud.

Het park, dat bestaat uit de kavels Borssele I en II, komt 23 kilometer voor de kust van Westkapelle. CDA-gedeputeerde Jo-Annes de Bat zei tegen de NOS dat er tot nu toe weinig maatschappelijke discussie over het park is geweest, mede omdat de Zeeuwen al aan windmolens zijn gewend. "Al jaren lang zie je vanaf de kust van Westkapelle de Belgische parken liggen bij mooi weer, straks komen er nieuwe parken bij die op dezelfde afstand liggen."

Het tweede park, bestaande uit de kavels Borssele III en IV, wordt gebouwd door een consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE. Ook hier worden Deense windmolens gebruikt, hier van het type MHI Vestas V164 9,5 MW. Deze 77 windturbines zullen naar verwachting begin 2021 draaien.

Het is geen toeval dat alle molens door Denen worden gebruikt. Denemarken draait namelijk al langer voor een groot deel op wind. Vorig jaar werd er al 74% van de elektriciteit duurzaam opgewekt, grotendeels uit wind. In Nederland moet het aandeel duurzame energie volgens het klimaatakkoord groeien van 13,8% nu naar 70% in 2030.