EO

Bouw giga windmolenpark op zee gaat bijna van start

19 november 2018 om 11:38 uur

Het Deense energiebedrijf Ørsted start komende maand met de bouw van een giga windmolenpark voor de kust van Borssele. Vooral de omvang van de molens is immens. Ze zijn maar liefst 200 meter hoog en hebben rotorbladen van 81 meter lang. In 2020 moeten de 94 molens in gebruik zijn. Ze hebben een capaciteit van 8 megawatt per stuk.


Het voordeel van grotere windmolens is volgens directeur Steven Engels van Ørsted Nederland dat ze veel efficiënter zijn dan kleinere. Verhoudingsgewijs gaat er veel minder energie verloren aan kabels, funderingen en onderhoud.

 

Het park, dat bestaat uit de kavels Borssele I en II, komt 23 kilometer voor de kust van Westkapelle. CDA-gedeputeerde Jo-Annes de Bat zei tegen de NOS dat er tot nu toe weinig maatschappelijke discussie over het park is geweest, mede omdat de Zeeuwen al aan windmolens zijn gewend. "Al jaren lang zie je vanaf de kust van Westkapelle de Belgische parken liggen bij mooi weer, straks komen er nieuwe parken bij die op dezelfde afstand liggen."

 

Het tweede park, bestaande uit de kavels Borssele III en IV, wordt gebouwd door een consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE. Ook hier worden Deense windmolens gebruikt, hier van het type MHI Vestas V164 9,5 MW. Deze 77 windturbines zullen naar verwachting begin 2021 draaien.

 

Het is geen toeval dat alle molens door Denen worden gebruikt. Denemarken draait namelijk al langer voor een groot deel op wind. Vorig jaar werd er al 74% van de elektriciteit duurzaam opgewekt, grotendeels uit wind. In Nederland moet het aandeel duurzame energie volgens het klimaatakkoord groeien van 13,8% nu naar 70% in 2030.

 

Gerelateerd nieuws

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Sommige theorieën die verder gaan dan het Standaardmodel van de elementairedeeltjesfysica voorspellen dat er nieuwe, ultralichte deeltjes bestaan met veel kleinere massa’s dan die van de lichtste bekende deeltjes in…

Vlaanderen heeft tien nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’

Vlaanderen heeft tien nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards hebben tien Belgische bedrijven de titel Factory of the Future ontvangen uit handen van minister-president Geert Bourgeois. "Deze productiebedrijven…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »