Een contactlens die ziektes opspoort en medicatie toedient

Imec, de UGent en lenzenfabrikant Seed zijn erin geslaagd om elektronica in te bouwen in een zachte zuurstof-doorlatende contactlens. Hiermee kunnen oogartsen hun patiënten monitoren en om medicatie toedienen. Patiënten merken daar niets van. Ze moeten er enkel aan denken om hun lenzen tijdig op te laden.

Zo’n 130 miljoen mensen dragen contactlenzen. Zachte hydrogel-lenzen zijn het meest populair. Nu elektronica steeds kleiner wordt, kan het hierin worden ingebouwd. De elektronica bestaat dan uit sensoren om de samenstelling van het oogvocht te monitoren of uit minicontainers met medicatie die op vastgestelde tijdstippen hun inhoud vrijgeven.

Het elektronische systeem is piepklein en bestaat uit een zacht en plooibaar materiaal. Het bevat een blauw Led-licht – dit om het concept te demonstreren -, een ultradunne microchip, een RF-antenne en uitrekbare interconnecties die het geheel verbindt. De antenne kan gebruikt worden om het systeem op te laden, om sensoren te kalibreren en om data van de sensoren uit te lezen. Door polyurethaan te gebruiken, is het systeem plooibaar en kan een kromming van 9nm behaald worden, zoals typisch voor het oog en lenzen. Lenzenfabrikant Seed zorgde voor de naadloze integratie van dit elektronisch systeem in hun lenzen.

"Plooibare en uitrekbare elektronica is uiterst nuttig voor verschillende medische toepassingen," zegt Herbert De Smet van imec/UGent. "Zo kan het geïntegreerd worden in kleding en zelfs – als de elektronica heel klein kan gemaakt worden – in kleine objecten zoals contactlenzen. Het is een hele uitdaging om echt autonome slimme lenzen te maken, die bovendien aangenaam zijn om te dragen, en stabiel blijven gedurende de gewenste periode van enkele dagen of weken. Dit is een eerste belangrijke stap."