EO

Oefenrobot voor tandartsstudent (video)

19 november 2018 om 08:48 uur

Tanden en kiezen trekken gebeurt aan de lopende band, maar vreemd genoeg bestaat er geen methode waarmee studenten kunnen leren hoe het moet. Ze moeten het in de praktijk leren. Vervelend voor zowel de studenten als hun ‘proefkonijnen’. Robots kunnen hier hulp bieden, denken Jens Kober van de TU Delft en Tom van Riet van het AMC Amsterdam.


Ze willen met een slimme robotarm vol sensoren oefenen op kunstgebitten en gebitten van lichaamsdonoren. De data die daaruit rollen moeten uitwijzen wat de beste trekmethode is, en zijn daarna bruikbaar om instructie-animaties voor studenten te maken. Kober en Van Riet hebben een Open Mind-subsidie van 50.000 euro gekregen om hun idee uit te werken. NWO reikt vijf van deze beurzen uit voor maatschappelijk relevant onderzoek buiten de gebaande paden.

 

De andere winnende onderzoeksvoorstellen:

 

Microkorrels beschermen gebouwen tegen aardbevingen

Hoe bescherm je monumentale gebouwen tegen aardbevingen? De constructie veranderen is niet wenselijk, omdat je dan het gebouw aantast. En stutten is evenmin gewenst. De oplossing zit ’m in de grond waarop het gebouw staat, denk Vanessa Magnanimo van de Universiteit Twente. Door microscopisch kleine korrels in de bodem te brengen, kun je een soort schild tegen aardbevingsgolven maken. Magnanimo stelt voor om via machine-learning vast te stellen wat het ideale ‘korrelrecept’ is voor een elk denkbaar type bodem.

 

Microben tegen woestijnvorming

Martine van der Ploeg en Gerlinde de Deyn van de Wageningen University & Research stellen voor om microben in te zetten tegen woestijnvorming. De huidige aanpak tegen woestijnvorming, bijvoorbeeld bomen planten of erosie tegengaan, blijkt niet voldoende om de grond volledig te herstellen. De oplossing schuilt wellicht in microben die in de grond voorkwamen toen die nog gezond was. Door in de toplaag van zo’n verdord gebied deze microben terug te brengen, evenals voedingsstoffen, moet het mogelijk zijn om de woestijnvorming terug te draaien.

 

Glucose meten, maar dan comfortabel

Diabetici zouden niet meer hun glucose moeten meten door bloed te prikken, vindt Elizabeth von Hauff van de VU in Amsterdam. Misschien kan het ook een stuk comfortabeler, bijvoorbeeld door glucosewaarden in zweet te meten. Ze stelt voor om twee bestaande meettechnieken te combineren tot een nieuwe, zeer gevoelige glucosemeter die continu kan meten zonder prikken. Die nieuwe techniek zal geen last hebben van schommelingen in pH, temperatuur en samenstelling – en dat maakt het geschikt zijn om ook glucose te meten in iets anders dan bloed.

 

Eenvoudige meter voor veeziekten

Zo’n 3 miljoen dieren sterven jaarlijks in Afrika aan de dierlijke variant van de slaapziekte, ook wel nagana genoemd. Een nagana-infectie vaststellen is echter bijzonder omslachtig en tijdrovend. Dat moet beter kunnen, vinden Tope Agbana en Gleb Vdovin van de TU Delft. Zij willen een draagbaar meetapparaat ontwikkelen dat nagana snel en gemakkelijk kan vaststellen in een vroeg stadium. Dat gebeurt door bloedmonsters van dieren optisch door te lichten en op die beelden een algoritme los te laten dat nagana-symptomen herkent. Het apparaat moet zo eenvoudig zijn dat veeboeren het zelf kunnen bedienen.

 

Gerelateerd nieuws

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2019 zijn bekend. Vanaf vandaag kan worden gestemd. Op 18 maart wordt, tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML, door een vakjury en publieksstemming bepaald wie de…

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Sommige theorieën die verder gaan dan het Standaardmodel van de elementairedeeltjesfysica voorspellen dat er nieuwe, ultralichte deeltjes bestaan met veel kleinere massa’s dan die van de lichtste bekende deeltjes in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »