Rioolkruiper, douche-wc en schimmelstoep winnen ScienceMakers Award

Een rioolkruiper die criminelen afluistert, een douchebak die douchewater geschikt maakt om de wc mee door te trekken, stoeptegels van schimmels en een slim park. Dat zijn de winnaars van de ScienceMakers Awards. De awards zijn bedoeld om jongeren te enthousiasmeren voor techniek.

140 Jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar kregen woensdag een ScienceMakers Award. Het Techniekpact wil de jongeren zo waardering geven voor hun talenten en ze inspireren om deze passie in hun toekomstige studie of beroep vast te houden. De jongeren mogen zich ScienceMaker noemen. Ze zijn daarmee ambassadeurs die staan voor inventiviteit, voor nieuwsgierigheid, voor ontdekken: voor de nieuwe makers van de toekomst.

Projecten op expositie

De ScienceMakers hebben voor een dag de expositie in museum Corpus overgenomen. Door het hele museum hebben zij hun projecten, uitvindingen of werkstukken getoond. Onderling en aan genodigden lieten de jongeren zien welke innovatieve ideeën en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken je kan creëren met creativiteit, inventiviteit en teamwork:

  • Eureka!Cup- Politie ; Het Newman Trio, bedacht in opdracht van de politie een alternatief voor het aftappen van criminelen. Een klein apparaat dat door rioleringsbuizen kan kruipen en criminelen in huis kan ‘afluisteren’. Ze bouwden een prototype en brachten mooi in kaart hoe het proces precies is gegaan.
  • First Lego League | Pretty smart POWER girls; De Pretty smart POWER girls bedachten een slimme waterbesparende douchebak om het grote tekort aan schoon drinkwater in de toekomst op te lossen. Dat deden ze door het grootste verbruik in huis aan te pakken; douchen en de wc doortrekken. Ze bedachten een douchebak die douchewater geschikt maakt om de wc mee door te trekken.
  • Artcadia, Imagine your future ; De Parkwachters deden mee aan de ‘Artcadia, Imagine your future’, een landelijke techniek- en kunstwedstrijd, waarbij je met medeleerlingen aan een creatieve oplossing werkt die antwoord geeft op een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080. Dit team bedacht het slimste park, met slimme prullenbakken, parasols met zonnecellen en ook picknicktafels die met de zon energie opwekken.
  • International conference of young scientists (ICYS) ; Met hun profielwerkstuk bedachten de studenten die deelnamen aan de Van Melsenprijs Radboud Universiteit Nijmegen en de Jan Kommandeurprijs Rijksuniversiteit een paar mooie innovaties. Zoals een duurzaam alternatief voor traditionele stoeptegels ontwikkeld van… schimmels en een longboard van gerecyclede materialen. Voor optimale prestaties van laser zeilboten speciale hydrofoils en een geïntegreerde knipperlichtinstallatie voor racefietsen.