Voorstel tot wijziging Arbeidsomstandighedenbesluit hijs- en hefwerktuigen

Een voorstel tot wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit hijs- en hefwerktuigen is onlangs ter beoordeling aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) voorgelegd. Het ATR vindt het een goed gemotiveerd voorstel maar stelt nog een kleine aanpassing voor.

Het gaat om een tweetal wijzigingen van artikel 7.23d van het betreffende besluit. Het besluit stelt als nieuwe eisen een schriftelijk werkplan en melding bij de Inspectie SZW wanneer incidenteel personen worden vervoerd met een bak bevestigd aan een hijs- of hefwerktuig. Op grond van het huidige artikel heeft zich een praktijk ontwikkeld waarbij werkbakken worden ingezet voor het vervoer van personen op een wijze waardoor voor werknemers veiligheids- en gezondheidsrisico’s ontstaan. Uit het werkplan moet blijken dat er geen andere veilige methode is en de veiligheidsdeskundige moet van oordeel zijn dat de werkzaamheden veilig conform het werkplan kunnen worden verricht. Ook moeten de werkzaamheden bij de Inspectie SZW worden gemeld.

De tweede aanleiding voor wijziging van artikel 7.23d is het signaal van de asbestsector dat het saneren van asbest en asbesthoudende producten van daken niet in alle gevallen mogelijk is met behulp van de toegestane arbeidsmiddelen. De enige manier om in die gevallen het dak te saneren, is door een werkbak aan een hijskraan in te zetten. Er is besloten het gebruik van werkbakken tijdelijk breder toepasbaar te maken.

In een brief aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat ATR weten dat nut en noodzaak toereikend zijn gemotiveerd. ATR ziet geen minder belastende alternatieven voor de voorgestelde regeling. De nieuwe eisen kosten tijd en geld, maar zijn naar het oordeel van ATR wel werkbaar. Wel adviseert ATR de staatssecretaris om de regeldrukparagraaf met de kosten van de melding en de totaalbedragen aan regeldruk aan te vullen.

Bekijk hier het uitgebreide advies van de ATR aan Inspectie SZW

 ATR aan Inspectie SZW-Arbeidsomstandighedenbesluit-hijs-en-hefwerktuigen.