Slimme 5G-helm en mobiele inspectierobot in Rotterdamse haven (video)

Bij Shell Pernis bevindt zich het grootste industriële 5G field lab in Europa. Verschillende partners testen hier momenteel de mogelijkheden voor industriële toepassingen met de nieuwe generatie mobiele netwerken. En wat blijkt? Met 5G kan van alles beter…

Met 5G kunnen productieprocessen worden geoptimaliseerd, kan industrieel onderhoud beter worden voorspeld en kan de veiligheid worden vergroot met onder meer augmented reality, machine learning, een slimme 5G-helm en een mobiele inspectierobot. Ook wordt de grootschalige inzet van draadloze sensoren mogelijk en krijgt de procesindustrie direct toegang tot relevante digitale informatie van de productieomgeving.

Betrokken partijen zijn onder meer ABB, Accenture, ExRobotics, het Havenbedrijf Rotterdam, Huawei, KPN, Shell en SPIE.

De eerste 5G-toepassingen die worden getest:

  • Mobiele inspectierobot verbonden met 5G
    Een mobiele inspectierobot wordt tijdens tests verbonden met het 5G-netwerk, waarmee de besturing op afstand veel nauwkeuriger en betrouwbaarder wordt.
  • Kritische inspecties sneller uitvoeren met ‘slimme 5G helm’
    Een voorbeeld van onderhoud zijn interne inspecties van drukvaten en opslagtanks. Tijdens een test worden onderhoudsmedewerkers uitgerust met een met 5G verbonden slimme helm. Hierdoor staan inspecteurs via beeld en geluid direct in contact met experts op afstand en kan er onmiddellijk besloten worden welke reparaties nodig zijn.
  • Industrieel onderhoud met augmented reality
    Tijdens tests worden engineers van Shell uitgerust met een industriële tablet die verbonden is met 5G. Dankzij de toepassing van augmented reality wordt op de tablet aanvullende informatie, zoals temperatuur of druk van de procesinstallatie, getoond.
  • Voorspellend onderhoud van leidingen met 5G-technologie en machine learning
    Op Shell Pernis wordt getest met de inzet van UHD camera’s en de inzet van machine learning voor preventief onderhoud. Hierdoor wordt het mogelijk om circa 160.000 km aan leidingen zeer efficiënt en nauwkeurig te inspecteren om benodigd onderhoud vooraf te detecteren en uit te voeren.