Diamantlaser laadt dronebatterij van afstand op

Drones worden steeds beter, lichter en kleiner, maar één ding blijft een probleem: de batterijduur. Gemiddeld blijft een drone maar een kwartiertje in de lucht en een zwaarder pakket batterijen brengt daar weinig verbetering in. Daarom zou het handig zijn als je drones van een afstand in de vlucht kon opladen. En dat kan. Met behulp van een laser en een synthetische diamant.

EPFL-spin-off LakeDiamond werkt al tien jaar aan het perfectioneren van een synthetische diamant. En dat allemaal om te zorgen dat het een laserstraal de lucht in kan sturen die niet uitwaaiert en niet schadelijk is voor de huid of ogen van de mens. Nu is het zo ver: de mini-diamant met vlakken van slechts een paar millimeter groot transformeert de stralen van een eenvoudige laagvermogen diodelaser in een laserstraal met een golflengte van 1,5 µm die veilig is en in de eerste paarhonderd meter niet aan sterkte inboet.

Het licht uit de diode wordt gericht op een reflecterende booster, de diamant, en een kleine metalen plaat die de warmte opneemt. Dankzij de geoptimaliseerde vierkante diamant volstaat een straal van enkele tientallen watt om een laserstraal te produceren met een golflengte in de infrarood-range. De diamant is zeer helder en temperatuurgeleidend, kwaliteiten die LakeDiamond bewerkstelligt door chemische dampafzetting.

Het systeem werkt in het lab, maar is nog niet praktijk-klaar. De makers zoeken bijvoorbeeld nog naar oplossingen voor als de drone achter een obstakel zit.

Overigens denken de onderzoekers dat het systeem straks ook kan worden gebruikt om data mee naar satellieten te zenden.