EO

Denen twijfelen aan bewijs zwaartekrachtsgolven

07 november 2018 om 11:49 uur

Deense onderzoekers twijfelen aan Ligo's meting van zwaartekrachtsgolven. Dat meldt de Britse New Scientist. Ook hebben ze kritiek op de onderzoeksmethode van het Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory en de betrouwbaarheid van de gepubliceerde gegevens.


Onderzoekers van het Niels Bohr-instituut in Kopenhagen hebben de metingen geanalyseerd en vinden dat Ligo er niet in is geslaagd overtuigend bewijs te leveren voor de meting van ‘ook maar één zwaartekrachtsgolf'.


Het probleem zit hem in de ruis. Zwaartekrachtsgolven veroorzaken een extreem kleine vervorming van de detectoren - vele malen kleiner dan vervormingen die ontstaan door allerlei achtergrondgeluiden. Om in die ruis een zwaartekrachtsgolfsignaal te vinden, vergelijkt Ligo steeds de metingen van twee aparte detectoren. Met twee detectoren is het echter nog steeds lastig om golf en ruis te onderscheiden. En volgens onderzoeker Andrew Jackson kan Ligo over geen van de zes metingen zeker zijn.


Daarnaast heeft het team twijfels bij de betrouwbaarheid van de gepubliceerde resultaten. De data die Ligo op zijn website openbaart, komen bijvoorbeeld niet exact overeen met de data die de onderzoekers hebben gebruikt. "Het lijkt alsof ze transparant zijn, maar dat zijn ze helemaal niet", zegt Jackson.

 

Reactie Jo van den Brand

Voorzitter Jo van den Brand van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) was nauw betrokken bij de data-analyse en is niet te spreken over de verwijten. "Er is niets in de publicaties van de Deense groep dat maakt dat er iets aan de hand zou zijn met onze analyses", zegt hij in de Nederlandse NewScientist . "We gebruiken twee typen analyses afzonderlijk van elkaar. De resultaten komen voor 94% overeen. Afgezien van de fouten die ze in hun artikel maken, negeren de Deense onderzoekers het bestaan van de eerste analyse volledig."

 

Gerelateerd nieuws

Vliegtuig van de toekomst: eerste real time-analyse van flutter een feit

Vliegtuig van de toekomst: eerste real time-analyse van flutter (video)

De Braziliaanse vliegtuigfabrikant Embraer, het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en German-Dutch Wind Tunnels (DNW) hebben met succes een innovatieve…

Tegenslag voor Boyan Slat: afvalplastic ontsnapt uit System 001

Tegenslag voor Boyan Slat: afvalplastic ontsnapt uit System 001 (video)

In de vier weken die System 001 van Ocean Cleanup aan het werk is in de Great Pacific Garbage Patch (GPGP), heeft de organisatie van Boyan Slat te maken gekregen met tegenslag. Het door het systeem ingezamelde…

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen hebben aangekondigd dat ze samen de Volkswagen Automotive Cloud zullen ontwerpen. De Volkswagen Automotive Cloud vormt volgens hen een 'digitaal ecosysteem', waarbij auto's uit de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

22 januari 2019

Carcinogene stoffen

Tijdens deze cursus worden methoden besproken waarmee vastgesteld kan worden of een stof carcinogene...

22 januari 2019, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

22, 23. 29 en 30 januari 2019

Meer agendapunten »