Denen twijfelen aan bewijs zwaartekrachtsgolven

Deense onderzoekers twijfelen aan Ligo’s meting van zwaartekrachtsgolven. Dat meldt de Britse New Scientist. Ook hebben ze kritiek op de onderzoeksmethode van het Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory en de betrouwbaarheid van de gepubliceerde gegevens.

Onderzoekers van het Niels Bohr-instituut in Kopenhagen hebben de metingen geanalyseerd en vinden dat Ligo er niet in is geslaagd overtuigend bewijs te leveren voor de meting van ‘ook maar één zwaartekrachtsgolf‘.

Het probleem zit hem in de ruis. Zwaartekrachtsgolven veroorzaken een extreem kleine vervorming van de detectoren – vele malen kleiner dan vervormingen die ontstaan door allerlei achtergrondgeluiden. Om in die ruis een zwaartekrachtsgolfsignaal te vinden, vergelijkt Ligo steeds de metingen van twee aparte detectoren. Met twee detectoren is het echter nog steeds lastig om golf en ruis te onderscheiden. En volgens onderzoeker Andrew Jackson kan Ligo over geen van de zes metingen zeker zijn.

Daarnaast heeft het team twijfels bij de betrouwbaarheid van de gepubliceerde resultaten. De data die Ligo op zijn website openbaart, komen bijvoorbeeld niet exact overeen met de data die de onderzoekers hebben gebruikt. "Het lijkt alsof ze transparant zijn, maar dat zijn ze helemaal niet", zegt Jackson.

Reactie Jo van den Brand

Voorzitter Jo van den Brand van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) was nauw betrokken bij de data-analyse en is niet te spreken over de verwijten. "Er is niets in de publicaties van de Deense groep dat maakt dat er iets aan de hand zou zijn met onze analyses", zegt hij in de Nederlandse NewScientist . "We gebruiken twee typen analyses afzonderlijk van elkaar. De resultaten komen voor 94% overeen. Afgezien van de fouten die ze in hun artikel maken, negeren de Deense onderzoekers het bestaan van de eerste analyse volledig."