EO

Denen twijfelen aan bewijs zwaartekrachtsgolven

07 november 2018 om 11:49 uur

Deense onderzoekers twijfelen aan Ligo's meting van zwaartekrachtsgolven. Dat meldt de Britse New Scientist. Ook hebben ze kritiek op de onderzoeksmethode van het Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory en de betrouwbaarheid van de gepubliceerde gegevens.


Onderzoekers van het Niels Bohr-instituut in Kopenhagen hebben de metingen geanalyseerd en vinden dat Ligo er niet in is geslaagd overtuigend bewijs te leveren voor de meting van ‘ook maar één zwaartekrachtsgolf'.


Het probleem zit hem in de ruis. Zwaartekrachtsgolven veroorzaken een extreem kleine vervorming van de detectoren - vele malen kleiner dan vervormingen die ontstaan door allerlei achtergrondgeluiden. Om in die ruis een zwaartekrachtsgolfsignaal te vinden, vergelijkt Ligo steeds de metingen van twee aparte detectoren. Met twee detectoren is het echter nog steeds lastig om golf en ruis te onderscheiden. En volgens onderzoeker Andrew Jackson kan Ligo over geen van de zes metingen zeker zijn.


Daarnaast heeft het team twijfels bij de betrouwbaarheid van de gepubliceerde resultaten. De data die Ligo op zijn website openbaart, komen bijvoorbeeld niet exact overeen met de data die de onderzoekers hebben gebruikt. "Het lijkt alsof ze transparant zijn, maar dat zijn ze helemaal niet", zegt Jackson.

 

Reactie Jo van den Brand

Voorzitter Jo van den Brand van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) was nauw betrokken bij de data-analyse en is niet te spreken over de verwijten. "Er is niets in de publicaties van de Deense groep dat maakt dat er iets aan de hand zou zijn met onze analyses", zegt hij in de Nederlandse NewScientist . "We gebruiken twee typen analyses afzonderlijk van elkaar. De resultaten komen voor 94% overeen. Afgezien van de fouten die ze in hun artikel maken, negeren de Deense onderzoekers het bestaan van de eerste analyse volledig."

 

Gerelateerd nieuws

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen hebben aangekondigd dat ze samen de Volkswagen Automotive Cloud zullen ontwerpen. De Volkswagen Automotive Cloud vormt volgens hen een 'digitaal ecosysteem', waarbij auto's uit de…

“Productie duurzame energie kost tot 1000 keer meer ruimte dan fossiele brandstoffen”

“Productie duurzame energie kost tot 1000 keer meer ruimte dan fossiele brandstoffen”

Milieu-onderzoeker Paul Behrens en masterstudent John van Zalk van de universiteit in Leiden hebben onderzocht hoeveel ruimte de productie van verschillende energievormen kost. Biomassa, waterkracht en wind nemen de…

Flexibele zonnecellen in de vangrail

Flexibele zonnecellen in de vangrail

Voor het eerst zijn er zonnecellen aangebracht op een vangrail. Het gaat om een stuk van 72 meter op een vangrail naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Het is een proef met flexibele folie met zonnecellen.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
NIEUW! Pilz Veiligheidslaserscanner PSENscan

Met de tweedimensionale veiligheidslaserscanner van Pilz, de PSENscan, beveiligt u gevarenzones optimaal.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2018, ‘s-Hertogenbosch

Week van de Oppervlaktetechnologie

De Week van de Oppervlaktetechnologie vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 november 2018 in de...

13 november 2018, München

Electronica 2018

Inside tomorrow

14 november 2018

Precisiebeurs 2018

Op de Precisiebeurs tref je kennis om op het hoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te...

Meer agendapunten »