EO

Wolkenmaker moet het klimaat verbeteren

07 november 2018 om 11:00 uur

Architectenbureau Parq heeft een wolkenmaker ontworpen die de polen kunstmatig moet hullen in nevelen. Dit ter bescherming tegen de zon. Indien gewenst, kan hij ook regen maken in droge gebieden.


Parq is natuurlijk niet de eerste die god wil spelen. Ter ere van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing (2008), schoot China de lucht al wolkenloos met raketten. En de Nasa maakt sinds 2016 wolken in Mississippi.


Parq heeft echter wel een bijzondere visie. Het bureau wil een soort kunstmatige vulkanen op de oceaan laten drijven, die door elektrolyse zuurstof en waterstof aan de oceaan onttrekken en dit via een verbrandingskamer aan de bovenkant door een convergerend mondstuk als stoom uitspuiten. Het elektrolyseapparaat wordt gevoed door zonne-energie. Daartoe is de hele buitenkant van de omgekeerde trechter bekleed met zonnepanelen.

n

Advies welkom

Architect Pedro Ramalho benadrukt dat het hem ontbreekt aan de technische kennis om het plan echt goed te doordenken. "Ik ben maar een architect die oplossingen probeert te bedenken voor de problemen die ik om mij heen zie." Advies is dus welkom.

c
 

 

Reacties (1)

Eerst waterstof en zuurstof maken, die dan weer verbranden en laten afkoelen tot stoom is ongeveer de minst efficiente manier om wolken te maken. Je gooit immers alle elektrolyse energie onmiddellijk weer weg, zonde. De beste manier is waarschijlijk piezo-elektrisch,zoals soms bij vijvers gedaan wordt. Het grootste probleem is echter, dat de luchtvochtigheid 100% moet zijn, anders verdampen de druppeltjes weer en lossen de gemaakte wolken dus op.
F.Verbeek, 8 november 2018 10:42
 

Gerelateerd nieuws

Gaan zeep en zonlicht het energieprobleem oplossen?

Gaan zeep en zonlicht het energieprobleem oplossen? (video)

Een internationaal consortium van wetenschappers komt met een unieke oplossing voor het energieprobleem. Door fotosynthese na te bootsen hopen ze duurzame brandstoffen te maken uit zonlicht, water en CO2. Hun geheim? …

Zon zet CO2 om naar methaan met hoog rendement

Van CO2 naar methaan op de kracht van de zon

TNO en de Universiteit Hasselt (België) zijn er in geslaagd om CO2 bij lage temperatuur en met alleen zonlicht als energiebron om te zetten naar methaan. Zo wordt een ongewenst afvalproduct duurzaam omgezet naar een…

Eerste vuilniswagens op waterstof rijden in Groningen en Brabant

Eerste vuilniswagens op waterstof rijden in Groningen en Brabant

De eerste vuilniswagens op waterstof zijn operationeel. Het gaat om de eerste waterstofvoertuigen in Europa die een kenteken kregen en die in de normale dienstregeling van de afvalinzameling gaan meedraaien.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »