Wolkenmaker moet het klimaat verbeteren

Architectenbureau Parq heeft een wolkenmaker ontworpen die de polen kunstmatig moet hullen in nevelen. Dit ter bescherming tegen de zon. Indien gewenst, kan hij ook regen maken in droge gebieden.

Parq is natuurlijk niet de eerste die god wil spelen. Ter ere van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing (2008), schoot China de lucht al wolkenloos met raketten. En de Nasa maakt sinds 2016 wolken in Mississippi.

Parq heeft echter wel een bijzondere visie. Het bureau wil een soort kunstmatige vulkanen op de oceaan laten drijven, die door elektrolyse zuurstof en waterstof aan de oceaan onttrekken en dit via een verbrandingskamer aan de bovenkant door een convergerend mondstuk als stoom uitspuiten. Het elektrolyseapparaat wordt gevoed door zonne-energie. Daartoe is de hele buitenkant van de omgekeerde trechter bekleed met zonnepanelen.

n

Advies welkom

Architect Pedro Ramalho benadrukt dat het hem ontbreekt aan de technische kennis om het plan echt goed te doordenken. "Ik ben maar een architect die oplossingen probeert te bedenken voor de problemen die ik om mij heen zie." Advies is dus welkom.

c