EO

Fraunhofer maakt polyester uit schimmels

06 november 2018 om 15:43 uur

De meeste wasmiddelen, cosmetica en kleding worden nog geproduceerd uit aardolie. Maar nu kunnen ook bio-based en CO2-neutraal basischemicaliën voor zulke artikelen worden geproduceerd met behulp van schimmels, zegt het Duitse Fraunhofer Instituut in Stuttgart. Men maakt er ook polyesters mee.


Onderzoeksteams van Frauhofer ontwikkelen momenteel fermentatietechnieken en productieprocessen om de basischemicaliën op industriële schaal te kunnen maken. Onderzoekers van Fraunhofer Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology (IGB) in Stuttgart zijn zeer geïnteresseerd in schimmels en dan met name in de draadvormige Aspergillus. Ze zijn ook enthousiast over gisten en de zogenoemde smut schimmels. "Schimmels zijn lange tijd onmisbaar geweest voor de productie van antibiotica en voor de voedselindustrie. De schimmels die wij gebruiken, helpen ons bij het maken van een grote variëteit van chemicaliën op een CO2-neutrale manier. Deze chemicaliën zijn de basis voor wasmiddelen, emulgatoren, cosmetica en medicijnen, pesticiden en kunststoffen", aldus professor Steffen Rupp van Fraunhofer IGB.

 

Onuitputtelijk

In tegenstelling tot aardolie komt door de productie van chemicaliën uit hernieuwbare grondstoffen geen CO2 in de atmosfeer. En het gebruik van schimmels als productieorganisme heeft een ander belangrijk voordeel: de hoeveelheid van potentiële productieorganismen is bijna onuitputtelijk, net als de reeks van hernieuwbare grondstoffen die zij kunnen omzetten. Omdat de schimmels een groot aantal verschillende metabole routes gebruiken, produceren zij een verbijsterende variëteit van producten die kunnen worden gebruikt in allerlei toepassingen.

 

Polyesters uit appelzuur

Researchers van Fraunhofer IGB produceren bijvoorbeeld appelzuur waar een continu groeiende markt voor is en die ook wordt gebruikt als bouwsteen voor bio-based polyesters. IGB werkt momenteel aan onderzoek om het proces te kunnen opschalen voor commercialisatie in het bijzonder door de opbrengst van de fermentatie te vergroten. Gisten zijn ook interessante producten, sommige kunnen worden gebruikt om moleculen te maken die essentieel zijn voor het samenstellen van nieuwe kunststoffen, zoals langeketen-dicarbonzuren. Fraunhofer IGB is erin geslaagd deze te produceren uit Candida.

 

Grote schaal

Wat er ook met de chemicaliën gebeurt, ze moeten worden gesynthetiseerd op een grote schaal. Dit is een enorme opgave want de wereldwijde productie van surfactanten (surface active agents) bijvoorbeeld is al achttien miljoen ton per jaar. "Het opschalen van de processen van kilogrammen naar tonnen heeft heel veel engineering en rekenwerk nodig. Er zijn nog vragen die beantwoord moeten worden.


De schimmels moeten gevoed worden en de wetenschappers prefereren hiervoor suikers uit hout, of met andere woorden suikeroplossingen die zowel glucose als xylose bevatten.

 

Gerelateerd nieuws

Mini-documentaire over 30 jaar open internet (video)

CWI viert 30 jaar open internet met mini-documentaire (video)

Op zaterdag 17 november om 14.28 uur is het exact dertig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het Internet. Systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica …

De drie pijlers van goed alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid

De drie pijlers van goed alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid

Het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen door personeel is een veiligheidsrisico en een economische kostenpost. In tijden van personeelsschaarste wil de werkgever zijn personeel niet kwijt en moet er dus iets gedaan…

Bedrijven en wetenschappers publiceren 1e aanzet voor een nationale AI-strategie

Bedrijven en wetenschappers publiceren 1e aanzet voor een nationale AI-strategie

Om te zorgen dat Nederland succesvol wordt in het toepassen van Artificial Intelligence (AI) publiceerde het publiek-private samenwerkingsverband AINED onlangs een eerste aanzet voor een Nederlandse AI-strategie. Het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
NIEUW! Pilz Veiligheidslaserscanner PSENscan

Met de tweedimensionale veiligheidslaserscanner van Pilz, de PSENscan, beveiligt u gevarenzones optimaal.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2018, ‘s-Hertogenbosch

Week van de Oppervlaktetechnologie

De Week van de Oppervlaktetechnologie vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 november 2018 in de...

13 november 2018, München

Electronica 2018

Inside tomorrow

14 november 2018, Zürich

Motor Summit 2018

Congres over energiezuinige elektromotoren, motorsystemen en bijbehorende regelgeving

Meer agendapunten »