Wiebe Wakker bereikt Uluru per elektrische auto

962 dagen is hij nu al onderweg naar Sydney met zijn elektrische auto. Wiebe Wakker, een 31-jarige Haarlemmer, begon in maart 2016 in Nederland aan zijn elektrische-mobiliteit-avontuur dat hem ruim 80.000 kilometer kriskras door 33 landen stuurde, zonder te tanken.

Wakkers missie: laten zien dat elektrisch rijden overal mogelijk is. Daarbij heeft hij zich afhankelijk gemaakt van gastvrije supporters en volgers om zijn avontuur mogelijk te maken. Zijn website plugmeinproject.com biedt mensen de mogelijkheid hem te ondersteunen met een maaltijd, een slaapplek of stroom voor zijn elektrische auto.

Het rode centrum van Australie

Wakker had 827 dagen nodig om de Australische kust te bereiken, na een enerverende tocht door Europa, het Midden-Oosten, India en Zuidoost-Azië. In Darwin kwam hij Australië binnen met zijn ‘Blue Bandit’, een naar elektrische aandrijving omgebouwde Volkswagen. Vervolgens reed Wakker via de westkust naar Perth, stak de Nullarbor Plain over en bereikte na 961 dagen één van Australië’s meest iconische plekken, Ayers Rock. "Vanaf het begin van deze reis kijk ik er al naar uit om voor deze rots te staan. Veel mensen zeiden dat het mij niet zou lukken om de andere kant van de wereld bereiken en Uluru, dat op een van de meest afgelegen plekken van Australië ligt, al helemaal niet. Ik laat nu zien het wél kan, ook met een elektrische auto."

Op bezoek bij koningen en sjeiks

Wakkers reis, die mogelijk wordt gemaakt door crowdsourcing, bracht hem op bijzondere plekken. In de Verenigde Arabische Emiraten werd hij bijvoorbeeld uitgenodigd door verschillende sjeiks die geïnteresseerd waren in zijn duurzame road trip, in Maleisië werd Wakker bij een koninklijke familie ontboden en door de bekendheid die hij in Australië heeft verworven wordt hij regelmatig opgewacht door de burgemeester van de plaats die hij bezoekt.

Duurzaam doel

Het doel van Plug Me In is om mensen voor elektrisch rijden te inspireren, en de transitie naar een klimaatneutrale toekomst te versnellen. Met de Blue Bandit maakt Wakker stops bij bedrijven en initiatieven die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Via video’s op zijn website plugmeinproject.com laat Wakker zien wat de uitdagingen in de verschillende landen zijn en welke innovatieve, duurzame oplossingen er al beschikbaar zijn.