Gebruik restwarmte datacentra kan 600 kiloton CO2-uitstoot besparen

Sinds vorig jaar bieden Nederlandse datacenters hun restwarmte ‘gratis’ aan aan de samenleving. In het eerste jaar ziijn al diverse restwarmteprojecten rond deze centers gestart. De sector schat dat hergebruik van de restwarmte voor verwarming van huizen en bedrijven de CO2-uitstoot kan verminderen met zo’n 600 kiloton.

Met name het laatste half jaar is het aantal nieuwe datacenter restwarmteprojecten in een stroomversnelling geraakt, zo blijkt uit het rapport Datacenter Restwarmte & Innovatie 2018 van de Dutch Data Center Association (DDA). Het rapport baseert zich op concrete praktijk-cases. Als succesfactoren bij de praktijkcases worden genoemd dat projecten rendabel zijn, dat er gebruik wordt gemaakt van multi-inzetbare warmtenetten, er constructief wordt samengewerkt door betrokkenen, en dat men soms gewoon ‘moet doen’.

De vereniging zou graag zien dat de overheid van de nieuwe BENG-regeling (bijna energieneutrale gebouwen) aanpast die per januari 2020 in gaat. In dit bouwvoorschrift wordt datacenterrestwarmte namelijk niet als ‘hernieuwbare energie’ gezien. Daarnaast adviseert het rapport de overheid om snel duidelijkheid te scheppen betreffende eventueel nieuw regionaal beleid qua warmtenetwerken en eventuele concessies daarbij.