Eenvoudig van kolen naar biomassa dankzij nieuwe techniek

De kolencentrale van Engie in Rotterdam wordt omgebouwd naar een biomassagestookte centrale. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een innovatieve technologie om de benodigde biomassa met stoom voor te bewerken, die biomassapellets oplevert die bijna dezelfde verbrandingseigenschappen hebben als kolen.

Hierdoor kunnen de pellets relatief gemakkelijk toegepast worden in een bestaande kolencentrale, wat de ombouwkosten aanzienlijk verlaagt. De voorbehandelingsinstallatie wordt ontwikkeld door het Noorse bedrijf Arbaflame. De pellets zijn eveneens beter waterafstotend dan gewone biomassapellets en hebben een hogere energiedichtheid.

Delen van de stoombehandelingstechnologie en de geproduceerde pellets zijn al getest bij 15 andere energiecentrales. De beoogde kosteneffectieve volledige integratie van de technologie in een bestaande moderne kolencentrale is echter nog nooit op deze schaal beproefd. Het Europese Arbaheat consortium, dat het Engie-project uitvoert, ontvangt hiervoor ruim 19 miljoen euro aan EU subsidie.

Aangezien de stoombehandeling technologie ook geschikt is voor bioraffinage, zal het project ook organische bijproducten zoals bio chemicaliën kunnen leveren. Dit maakt het mogelijk om een bijdrage te leveren aan de verdere cascadering van biomassa.