EO

Leuvens Solar Team schittert met goud in meest extreme race voor zonnewagens

30 oktober 2018 om 15:49 uur

De ingenieursstudenten van het Punch Powertrain Solar Team van de KU Leuven hebben in Chili een stukje geschiedenis geschreven. Zij hebben goud veroverd op de Carrera Solar Atacama, ook wel gekend als de meest extreme zonnewagenrace. Het is de eerste zege voor de Belgische zonnewagen.


Een race van bijna 2600 kilometer, door het Andesgebergte en de Chileense woestijn, en met pieken van meer dan 3400 meter. De Carrera Solar Atacama in Chili heeft zijn reputatie als meest extreme race voor zonnewagens niet gestolen. De studenten van het Belgische Solar Team kwamen er voor het eerst aan de start - en met succes. Met hun wagen Punch Two overdonderden ze de tegenstand en pakten ze hun eerste gouden medaille.


Nochtans was de race met een uitschuiver begonnen voor de studenten, letterlijk dan. Tijdens de kwalificatie, die de startpositie voor de wedstrijd bepaalt, ging de Belgische zonnewagen van de baan. Daardoor moest het Solar Team als rode lantaarn aan de race beginnen.


Het bleek uiteindelijk maar een kleine uitschuiver in een verder vlekkeloze wedstrijd. Al tijdens de eerste racedag stoomde het studententeam van de staart naar de kop van de wedstrijd. In het vervolg van de wedstrijd, met passages door het Andesgebergte en de Atacamawoestijn, stonden de studenten de koppositie niet meer af . Na 5 dagen en 36 uur racen bereikte het Solar Team als eerste de finish in Arica, in het noorden van Chili.


"Het was een enorme overlevingstocht maar we zijn er geraakt", vertelt piloot Jasper Schrijvers. "Met de uitzondering van een paar kleine elektronische problemen hebben we de race feilloos afgelegd." Ook teamleader Adrian Baiets glimde na afloop van trots: "Als Belgisch Solar Team hebben we voor de allereerste keer goud kunnen pakken. Het team heeft enorm hard gewerkt de laatste 6 maanden om hier te kunnen staan, het was fantastisch om zo'n team naar de overwinning te leiden."


Met deze eerste overwinning en een flinke dosis vertrouwen op zak bereidt het Solar Team zich voor op de volgende uitdaging. Het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat in oktober 2019 plaatsvindt in Australië.

 

Gerelateerd nieuws

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Je zou zeggen dat de weg een hele slechte plek is voor zonnecellen. Ze krijgen daar immers te maken met vervuiling, hoge druk, wrijving, en - schaduwwerpend– verkeer. Toch is er een sterke wens om het wegdek in te…

Autonome Tesla rijdt ongehoorzame robot aan op CES (video)

Autonome Tesla rijdt ongehoorzame robot omver op CES (video)

Als we het hele leven uitbesteden aan machines en zelf binnen blijven, wordt het er voor mensen in elk geval minder onveilig op. Zo lijkt het in ieder geval op de CES, waar een autonome Tesla S een robot heeft aangereden…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

17 januari 2019, Breda

1-daagse training ATEX 114

In deze training staat de ATEX Productrichtlijn centraal. De Richtlijn 2014/34/EU (beter bekend als de...

Meer agendapunten »