EO

Leuvens Solar Team schittert met goud in meest extreme race voor zonnewagens

30 oktober 2018 om 15:49 uur

De ingenieursstudenten van het Punch Powertrain Solar Team van de KU Leuven hebben in Chili een stukje geschiedenis geschreven. Zij hebben goud veroverd op de Carrera Solar Atacama, ook wel gekend als de meest extreme zonnewagenrace. Het is de eerste zege voor de Belgische zonnewagen.


Een race van bijna 2600 kilometer, door het Andesgebergte en de Chileense woestijn, en met pieken van meer dan 3400 meter. De Carrera Solar Atacama in Chili heeft zijn reputatie als meest extreme race voor zonnewagens niet gestolen. De studenten van het Belgische Solar Team kwamen er voor het eerst aan de start - en met succes. Met hun wagen Punch Two overdonderden ze de tegenstand en pakten ze hun eerste gouden medaille.


Nochtans was de race met een uitschuiver begonnen voor de studenten, letterlijk dan. Tijdens de kwalificatie, die de startpositie voor de wedstrijd bepaalt, ging de Belgische zonnewagen van de baan. Daardoor moest het Solar Team als rode lantaarn aan de race beginnen.


Het bleek uiteindelijk maar een kleine uitschuiver in een verder vlekkeloze wedstrijd. Al tijdens de eerste racedag stoomde het studententeam van de staart naar de kop van de wedstrijd. In het vervolg van de wedstrijd, met passages door het Andesgebergte en de Atacamawoestijn, stonden de studenten de koppositie niet meer af . Na 5 dagen en 36 uur racen bereikte het Solar Team als eerste de finish in Arica, in het noorden van Chili.


"Het was een enorme overlevingstocht maar we zijn er geraakt", vertelt piloot Jasper Schrijvers. "Met de uitzondering van een paar kleine elektronische problemen hebben we de race feilloos afgelegd." Ook teamleader Adrian Baiets glimde na afloop van trots: "Als Belgisch Solar Team hebben we voor de allereerste keer goud kunnen pakken. Het team heeft enorm hard gewerkt de laatste 6 maanden om hier te kunnen staan, het was fantastisch om zo'n team naar de overwinning te leiden."


Met deze eerste overwinning en een flinke dosis vertrouwen op zak bereidt het Solar Team zich voor op de volgende uitdaging. Het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat in oktober 2019 plaatsvindt in Australië.

 

Gerelateerd nieuws

Werken aan grootste windturbine ooit

Werken aan grootste windturbine ooit

De Haliade-X van GE Renewable Energy is de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld. De komende vijf jaar wordt de turbine getest op de Maasvlakte. Met een nog nooit vertoonde capaciteit van 12 megawatt kan een…

Opbrengstgrens standaard zonnecellen doorbroken

Opbrengstgrens standaard zonnecellen doorbroken

Solliance Solar Research heeft twee technologieën gecombineerd om licht beter om te zetten in zonnestroom. Dit levert een equivalent omzettingsrendement (licht-naar-elektriciteit) op van 30,2%. Dit is ruim een derde…

Problemen bij plaatsing neutrinodetector op zee

Problemen bij plaatsing neutrinodetector op zee

Een team van Franse technici heeft vorig weekend vanaf een zeeschip de eerste van vier nieuwe lijnen met meetapparatuur voor neutrinodetector KM3NeT naar 2400 meter diep in de Middellandse Zee bij Toulon afgezonken. Een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

26 maart 2019, Veenendaal

Industrial Ethernet 2019

Industrial Ethernet biedt voordelen als snelheid, kostenreductie, diagnose mogelijkheden en remote...

Meer agendapunten »