EO

Leuvens Solar Team schittert met goud in meest extreme race voor zonnewagens

30 oktober 2018 om 15:49 uur

De ingenieursstudenten van het Punch Powertrain Solar Team van de KU Leuven hebben in Chili een stukje geschiedenis geschreven. Zij hebben goud veroverd op de Carrera Solar Atacama, ook wel gekend als de meest extreme zonnewagenrace. Het is de eerste zege voor de Belgische zonnewagen.


Een race van bijna 2600 kilometer, door het Andesgebergte en de Chileense woestijn, en met pieken van meer dan 3400 meter. De Carrera Solar Atacama in Chili heeft zijn reputatie als meest extreme race voor zonnewagens niet gestolen. De studenten van het Belgische Solar Team kwamen er voor het eerst aan de start - en met succes. Met hun wagen Punch Two overdonderden ze de tegenstand en pakten ze hun eerste gouden medaille.


Nochtans was de race met een uitschuiver begonnen voor de studenten, letterlijk dan. Tijdens de kwalificatie, die de startpositie voor de wedstrijd bepaalt, ging de Belgische zonnewagen van de baan. Daardoor moest het Solar Team als rode lantaarn aan de race beginnen.


Het bleek uiteindelijk maar een kleine uitschuiver in een verder vlekkeloze wedstrijd. Al tijdens de eerste racedag stoomde het studententeam van de staart naar de kop van de wedstrijd. In het vervolg van de wedstrijd, met passages door het Andesgebergte en de Atacamawoestijn, stonden de studenten de koppositie niet meer af . Na 5 dagen en 36 uur racen bereikte het Solar Team als eerste de finish in Arica, in het noorden van Chili.


"Het was een enorme overlevingstocht maar we zijn er geraakt", vertelt piloot Jasper Schrijvers. "Met de uitzondering van een paar kleine elektronische problemen hebben we de race feilloos afgelegd." Ook teamleader Adrian Baiets glimde na afloop van trots: "Als Belgisch Solar Team hebben we voor de allereerste keer goud kunnen pakken. Het team heeft enorm hard gewerkt de laatste 6 maanden om hier te kunnen staan, het was fantastisch om zo'n team naar de overwinning te leiden."


Met deze eerste overwinning en een flinke dosis vertrouwen op zak bereidt het Solar Team zich voor op de volgende uitdaging. Het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat in oktober 2019 plaatsvindt in Australië.

 

Gerelateerd nieuws

Een tweede maan boven Chengdu

Chengdu vervangt straatverlichting door kunstmaan

Het bestuur van de Chinese stad Chengdu wil de straten ’s nachts gaan verlichten met een kunstmaan. Daartoe moet een satelliet met spiegelende, beweegbare panelen de ruimte in worden gebracht, die het zonlicht naar de…

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Nanoscale solar cells benefit from transistor technique

Nanoscale solar cells benefit from transistor technique

An international team of scientists has investigated a new type of charge carrier-selective contact for nanowire solar cells based on the surface-gate effect. Those contacts make use of an effect that is ubiquitous in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
NIEUW! Pilz Veiligheidslaserscanner PSENscan

Met de tweedimensionale veiligheidslaserscanner van Pilz, de PSENscan, beveiligt u gevarenzones optimaal.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2018, ‘s-Hertogenbosch

Week van de Oppervlaktetechnologie

De Week van de Oppervlaktetechnologie vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 november 2018 in de...

13 november 2018, München

Electronica 2018

Inside tomorrow

14 november 2018

Precisiebeurs 2018

Op de Precisiebeurs tref je kennis om op het hoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te...

Meer agendapunten »