Getijdencentrale bewijst zich boven ruige Schotse kust

De drijvende getijdencentrale die in het project FloTec werd geïnstalleerd boven Schotland, heeft in zijn eerste jaar 3 GWh aan energie opgeleverd. De centrale leverde het hele jaar rond en was eenvoudig te onderhouden.

Wereldwijd zoeken ingenieurs naar geschikte manieren om energie te winnen uit eb en vloed. De uitdagingen daarbij zijn legio. In het FloTec project, dat vorige zomer van start ging bij de Orkney Islands, lijkt nu een aanzienlijk deel daarvan te zijn opgelost.

Golven tot 7m hoog

De onderzoekers maken gebruik van de SR2000: de krachtigste getijdenturbine tot nu toe. De 2-MW turbine lijkt goedkoop, veilig en betrouwbaar te zijn. De grote gele installatie, die nog het meest lijkt op een onderzeeër, weerstond de ruige omstandigheden die de Orkney Islands kunnen teisteren. Golven tot zeven meter hoog bleken geen probleem, waarbij hij in golven tot vier meter rustig energie bleef opwekken.3 GWh in een jaar is voldoende om 830 Schotse huishoudens van stroom te voorzien.

Bijna marktrijp

Volgens Scotrenewables ligt de verbeterde prestatie ten opzichte van eerdere centrales aan grotere, robuustere motoren die ook bij lage snelheden energie opwekken. De SR2000 is bovendien zo gebouwd en ingericht dat het onderhoud vanaf eenvoudige opblaasboten kan plaatsvinden. Dat maakt hem goedkoop in gebruik.Het team wil de centrale nu geschikt maken voor commercieel gebruik. Als het goed is, is hij over een jaar marktrijp.