Metaalsector stuurt brandbrief over autorisatie chroom VI

FME, ION en Metaalunie hebben een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Van Veldhoven, naar aanleiding van de ‘voortdurende onzekerheid’ over de autorisatie van het gebruik van chroom VI.

In december 2018 wordt naar verwachting een besluit genomen over chroom VI-autorisatie door de Europese Commissie. Morgen wordt hierover vergaderd in het Reach-comité. Dit agentschap van de Europese Unie moet de gezondheid van de mens en het milieu beschermen tegen de risico’s die chemische stoffen kunnen opleveren en tegelijkertijd het concurrentievermogen van de chemische industrie in de EU verbeteren.

De briefschrijvers hebben signalen gekregen dat er geen autorisatiebesluit zal worden genomen, of één met een korte looptijd van vier jaar.

‘Vanwege het enorme belang van chroom VI voor de industrie en het feit dat voor veel toepassingen er geen alternatieve oplossingen zijn, is het belangrijk dat er een autorisatie wordt gegeven met een lange looptijd’, aldus de brancheverenigingen. ‘De voortdurende onzekerheid voor bedrijven leidt anders tot minder investeringen, omzetverlies en uiteindelijk verplaatsing van bedrijfsactiviteiten naar landen buiten Europa.’

Chroom VI is een kankerverwekkende stof, zodat bedrijven die de stof gebruiken autorisatie moeten krijgen van de Europese Commissie op basis van Reach-regelgeving. De aanvraag is in 2016 ingediend. Bedrijven wachten dus al bijna twee jaar op een besluit. In die tijd hebben ze niet stilgezeten. Om te voldoen aan de nieuwe Nederlandse grenswaarde voor chroom VI-verbindingen van 1 microgram per m3 en de autorisatie-eisen is zo’n 50 miljoen geïnvesteerd. ‘Voorlopige meetresultaten laten zien dat bedrijven de strenge eisen kunnen halen’, aldus FME. ‘Daarnaast zijn bedrijven continu op zoek naar alternatieve processen en stoffen. Helaas is nog niet voor alle toepassingen een alternatieve oplossing mogelijk. Daarom hebben de branches als visie: chroom VI vervangen waar het kan, maar de Europese Commissie moet autorisatie verlenen waar het moet.’

De branches vragen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te zorgen dat de Nederlandse delegatie bij het Reach-comité haar invloed aanwendt om een autorisatiebesluit te nemen met een looptijd van minimaal zeven jaar, maar bij voorkeur twaalf jaar, omdat de economische gevolgen dan verwaarloosbaar zijn.