EO

Algoritme peilt risico’s voor schepen en offshore-platforms

23 oktober 2018 om 15:25 uur

Ingenieurs van het MIT hebben een algoritme ontwikkeld dat snel kan inschatten met welke extreme gebeurtenissen een systeem of constructie te maken kan krijgen. Het is bedoeld voor bijvoorbeeld zeeschepen en offshore-platforms, die zomaar kunnen worden overvallen door een megagolf, een enorme storm of een andere extreme situatie.


Het algoritme simuleert de krachten en spanningen die extreme gebeurtenissen op een bepaalde constructie kunnen uitoefenen, door rekening te houden met de onderliggende dynamiek. "Zo kan je vanaf de voorlopige ontwerpfase beoordelen hoe een constructie zich zal gedragen ten opzichte van alle golven", zegt docent werktuigbouwkunde en ocean engineering Themistoklis Sapsis.


De techniek kan worden toegepast op elk complex systeem. Sapsis: "Bijvoorbeeld om het soort stormen te identificeren die ernstige overstromingen in een stad kunnen veroorzaken, en waar die overstromingen zich kunnen voordoen. Het kan ook worden gebruikt om te beoordelen welke belastingen op het elektriciteitsnet een black-out kunnen veroorzaken."

 

Miljoenen golven

Traditionele gezien bepalen ingenieurs het weerstandsvermogen van een constructie meestal door computersimulaties van bijvoorbeeld een golf uit een bepaalde richting, met een bepaalde hoogte, lengte en snelheid. Deze simulaties zijn zeer complex, omdat ze niet alleen de golf zelf modelleren maar ook de interactie met de constructie.


Deze risicoanalyse simulaties zijn op zich heel nauwkeurig en zouden kunnen voorspellen hoe een constructie op elk mogelijk incident reageert, behalve dat ingenieurs dan miljoenen golven moeten simuleren. Een proces dat maanden in beslag kan nemen. Sapsis' algoritme identificeert eerst snel de ‘belangrijkste' of ‘meest informatieve' identificeren, zodat alleen deze de simulatie hoeft te doorlopen.

 

Gerelateerd nieuws

Plastic productiebedrijf beboet na fataal ongeluk werknemer

Kunststoffabrikant beboet na fataal ongeluk werknemer

Een kunststofproducent in Engeland is beboet wegens het overtreden van veiligheidsvoorschriften. Een werknemer kwam hierdoor om het leven.

Snelle en zuinige dataopslag met licht ‘doorbraak naar toekomstig fotonisch geheugen’

Snelle en zuinige dataopslag met licht ‘doorbraak naar toekomstig fotonisch geheugen’

Datacenters maken gebruik van magnetische harde schijven, maar daarmee kost het versturen van informatie veel energie. Licht is de meest energie-efficiënte manier om informatie mee te verzenden. Het is alleen niet…

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

Een hypersonisch vliegtuig kan acht keer sneller dan het geluid en tien keer sneller dan een hedendaags passagiersvliegtuig. Daarmee vlieg je in drie uur naar Australië. Deze vliegtuigen vliegen in de stratosfeer, waar…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

22 januari 2019

Carcinogene stoffen

Tijdens deze cursus worden methoden besproken waarmee vastgesteld kan worden of een stof carcinogene...

22 januari 2019, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

22, 23. 29 en 30 januari 2019

Meer agendapunten »