EO

Multinationals spelen grote rol in Nederlandse innovatie

17 oktober 2018 om 11:25 uur

Multinationals zijn goed voor maar liefst 41% van de totale Nederlandse uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (14,1 miljard euro). Ze spenderen daarmee ongeveer veel aan R&D als instellingen in onderwijs en overheid. Daarnaast hebben ze een aandeel van 39% in de werkgelegenheid die te maken heeft met onderzoek en ontwikkeling (totaal 131 duizend FTE). Dit blijkt uit cijfers van het CBS.


Multinationals doen naar verhouding vaker aan technologische innovatie dan andere bedrijven. Ook maken ze relatief vaker gebruik van overheidssteun ter stimulering van onderzoek en ontwikkeling en innovatie en werken ze relatief vaker samen aan innovatie met andere partijen, zowel in het binnenland als in het buitenland.


Een multinational is een onderneming die de uiteindelijke zeggenschap heeft over bedrijven in twee of meer landen. Een Nederlandse multinational is een bedrijf onder Nederlandse zeggenschap met dochterbedrijven in het buitenland. Een buitenlandse multinational is een bedrijf waarover de uiteindelijke zeggenschap in het buitenland ligt.

 

 

Import/export

Onder andere door hun buitenlandse netwerk hebben multinationals een goede import- en exportpositie . Ze leveren dan ook veel van hun productie direct aan het buitenland. Niet-multinationals zijn veel meer op het binnenland gericht. Toch bereiken zij vaak wel indirect het buitenland als toeleverancier van multinationals. Zo is meer dan de helft van de exportverdiensten, de toegevoegde waarde verdiend door export, van de niet-multinationals te danken aan de export via andere bedrijven, met name de multinationals. Dan gaat het bijvoorbeeld om een middelgrote autodakenfabrikant die levert aan een grote autofabrikant die auto's exporteert naar het buitenland.


In 2016 had Nederland 23 700 multinationals, waarvan 10 300 Nederlands en 13 400 buitenlands. Dit is 1,4% op een totaal van 1,75 miljoen bedrijven, variërend van een eenmanszaak tot een wereldwijd conglomeraat. Ze genereerden dat jaar 30% van de 635 miljard euro aan toegevoegde waarde. Het grootste deel is toe te schrijven aan buitenlandse multinationals (113 miljard euro; 18%) en een kleiner deel aan Nederlandse (78 miljard euro; 12%).

 

Weinig werknemers

Het aandeel van multinationals in de Nederlandse loonkosten was ongeveer even groot als het aandeel in de toegevoegde waarde. Het aandeel in de totale Nederlandse productiewaarde (39%) en winst (32%) was groter. De economische prestaties werden geleverd met relatief weinig werkgelegenheid (22% van het totaal van 7 miljoen FTE).

 

 

Gerelateerd nieuws

Gamen goed voor probleemoplossend vermogen

Gamen goed voor probleemoplossend vermogen

Goed nieuws voor gamers! Hun favoriete bezigheid blijkt het vermogen te scherpen om nieuwe problemen op te lossen door patronen te herkennen, verbanden te leggen en logisch te redeneren.

PU-schuim explosiebestendig dankzij metaalcoating

PU-schuim explosiebestendig dankzij metaalcoating

Aan de Saarland Universiteit is een metaalcoating uitgevonden die polyurethaanschuim sterk genoeg maakt om explosies te weerstaan. Het product is te zien op Saarlands stand op de Hannover Messe (Hall 2, Stand B46).

Wat is de waarde van vakmanschap in een digitale wereld? (documentaire)

Wat is de waarde van vakmanschap in een digitale wereld? (documentaire)

De westerse wereld gaat ervan uit dat er 10.000 uren studie nodig zijn om een expert te worden op een bepaald vakgebied. In Japan is dit 60.000 uur, het equivalent van 8 uur per dag, 250 dagen per jaar werken over een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

26 maart 2019, Veenendaal

Industrial Ethernet 2019

Industrial Ethernet biedt voordelen als snelheid, kostenreductie, diagnose mogelijkheden en remote...

Meer agendapunten »