EO

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

17 oktober 2018 om 11:42 uur

iTanks organiseerde onlangs zijn tweede editie van het Innovatie Paviljoen XL. Ruim tachtig exposanten en meer dan duizend bezoekers kwamen erop af

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf heel ergens anders zit.


Complexe taken uitvoeren op afstand is nu vaak nog behelpen. Een vaargeul uitbaggeren of een las leggen terwijl je op een scherm kijkt, is nu eenmaal anders dan wanneer je het ter plekke uitvoert. Met de vinding van i-Botics wordt het net iets makkelijker. Die stelt de gebruiker namelijk in staat om te ‘voelen' of het goed zit. Douwe Dresser: "We gebruiken een ‘haptic device'. Dat zorgt ervoor dat je wat je ziet, ervaart als een aanraking."


I-Botics, het Joint Innovation Centre van TNO en de universiteit Twente, heeft er een proefopstelling voor gebouwd. Deze stelt de gebruiker voor de uitdaging om vanachter een simulator een ronde balk in een exact passend gat te steken. Een oranje robotarm naast de simulator voert de opdracht simultaan uit. Puur op het oog best een lastige opgave, ondanks het driedimensionale beeld op het scherm. Het wordt makkelijker doordat je in de handgrepen voelt wanneer de balk tegen de randen aan stoot. "Daarvoor zorgt een motortje dat we hebben ingebouwd in het systeem", vertelt Desser. Operators worden op deze manier beter vertrouwd met de omgeving waarin ze werken. Het moet hen in staat stellen intuïtief de omgeving waar te nemen en te handelen alsof ze aanwezig zijn op locatie.


Op het innovatiefestival iTanks Innovatie Paviljoen XL in Rotterdam, waar de opstelling recentelijk te zien was, toonde i-Botics hoe het probleemloos vanuit Twente een taak kan uitvoeren. Vanaf de andere kant van de wereld kan natuurlijk ook.

 

Gevaarlijke taken

Het Joint Innovation Centre zoekt nu partners die willen helpen de innovatie in de praktijk te gebruiken. "We denken dat er vooral mogelijkheden liggen bij het veilig uitvoeren van complexe taken in bijvoorbeeld nucleaire installaties, onder water of in giftige omstandigheden", vertelt Leontien Kalverda (I-Botics). Vanuit de Rotterdamse haven is er belangstelling van tankopslagspecialisten. Telerobotics zou hier van pas kunnen komen bij het koppelen van slangen voor het overpompen van gevaarlijke stoffen. Nu is dat nog een gevaarlijk handwerk, maar een op afstand bediende robotarm heeft geen last van schadelijke dampen en vloeistoffen. Met behulp van de haptische terugkoppeling kan een operator direct voelen of een slang goed zit.

 

Gerelateerd nieuws

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek (video)

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meerdere malen op dezelfde plek in. De reden waarom een bliksemkanaal wordt ‘hergebruikt’, is tot nu toe echter onopgehelderd. Recentelijk heeft een…

Zon zet CO2 om naar methaan met hoog rendement

Van CO2 naar methaan op de kracht van de zon

TNO en de Universiteit Hasselt (België) zijn er in geslaagd om CO2 bij lage temperatuur en met alleen zonlicht als energiebron om te zetten naar methaan. Zo wordt een ongewenst afvalproduct duurzaam omgezet naar een…

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »