EO

Dodelijk liftincident: 125.000 euro boete geëist

16 oktober 2018 om 20:17 uur

Een werknemer van een tomatenkweker kwam om het leven nadat hij klem was komen te zitten onder een goederenlift. Het bedrijf heeft volgens het Openbaar Ministerie niet alles gedaan wat je van een werkgever mag verwachten om het incident te voorkomen. "Het was niet de vraag of het fout zou gaan, het was alleen de vraag wanneer het fout zou gaan," aldus de officier van justitie.


Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een boete van 125.000 euro in de rechtbank in Den Bosch op 17 september 2018 tegen Vereijken Logistics BV. Het OM verwijt de tomatenkweker uit Beek en Donk overtreding van de arbeidsomstandighedenwet en dood door schuld.

Schoonmaakwerkzaamheden

Uit onderzoek door de Inspectie SZW blijkt dat de werknemer in november 2015 bezig was met schoonmaakwerkzaamheden in de liftschacht. Hij stond de liftput te vegen toen de lift naar beneden kwam en hem plette. Hij overleed ter plekke. Het slachtoffer werd pas uren na het incident gevonden.

Dood door schuld

Het ongeval zou niet zijn gebeurd als de werkgever alle voorschriften in acht had genomen, stelt het OM: De risico’s van de werkzaamheden hadden vooraf in kaart gebracht moeten worden en dit was niet gebeurd; de lift had voor de aanvang van de schoonmaakwerkzaamheden uitgeschakeld moeten worden en dat was hij niet; de gebruiksaanwijzing van de lift was onvoldoende bekend. “Deze was zelfs niet bekend bij de leidinggevenden, laat staan dat deze voldoende bekend was bij Poolse uitzendkrachten” zei de officier op zitting. Ook de veiligheidssensoren – die de lift automatisch moesten stilzetten zodra mensen de liftschacht betraden - werkten niet. De automatische uitschakeling was onklaar gemaakt, omdat de lift voortdurend storingen gaf, wat belemmerend werkte in het productieproces. “Het kan niet zo zijn dat daarbij veiligheidsvoorzieningen van de liftinstallatie welbewust buiten spel gezet worden. Het gaat bij opzettelijk handelen om het bewust aanvaarden van de aanmerkelijke kans dat het mis zal gaan” zei de officier op zitting.

Werkgever moet werknemer beschermen

Volgens het OM kunnen de fouten de tomatenkwekerij aangerekend worden: “De werkgever heeft zich onvoldoende rekenschap gegeven van de gevaren en risico’s die met werkzaamheden rondom en met de lift aanwezig waren.” Het gaat om ernstige feiten, aldus het OM: “Door op deze wijze te werken kan de kweker de dood van de werknemer verweten worden. Als werkgever heb je de verplichting om zorg te dragen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving. Daarin is verdachte niet geslaagd,” stelde de officier op zitting: “Incidenten als deze dienen te worden gekwalificeerd als veiligheidsmisdrijven en verdienen een bijbehorende aanpak en bestraffing.” Het OM vindt daarom een geldboete van 125.000 euro passend. De rechtbank doet over binnenkort uitspraak.

Bron: Openbaar Ministerie
 

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

26 maart 2019, Veenendaal

Industrial Ethernet 2019

Industrial Ethernet biedt voordelen als snelheid, kostenreductie, diagnose mogelijkheden en remote...

Meer agendapunten »