Testcentrum moet boost geven aan noordelijke waterstofeconomie

Een consortium van noordelijke bedrijven en organisaties, verenigd in Hydrogreenn, is van plan om op de Zernike Campus in Groningen een testcentrum voor waterstoftechniek te bouwen. Het centrum moet de noordelijke waterstofeconomie een boost geven, onder meer door efficiëntere en daarmee goedkopere productiemethoden voor de duurzame energiebron ontwikkelen.

Doel is om de testfaciliteit open te stellen voor noordelijke bedrijven die met waterstof aan de slag willen. "Er zijn veel ondernemingen die graag een stap willen zetten en eigenlijk te klein zijn om de investeringen te kunnen doen. Hier krijgen ze de mogelijkheid om hun ideeën uit te voeren", zegt Jan Jaap Aué, dean van het Center voor Expertise Energy van de Hanzehogeschool in Groningen en één van de aanjagers van de plannen in gesprek met RTV Noord

Volgens Aué telt Noord-Nederland al veel waterstofinitiatieven, maar is er nog te weinig kennisdeling, waardoor bedrijven vaak zelf het wiel opnieuw moeten uitvinden. "Het testcentrum is belangrijk om ‘groene waterstof’ een rol te geven in de regionale economie. Met de windparken op zee die zorgen voor stroom en met het bestaande netwerk van gasleidingen heeft Noord-Nederland de juiste voorwaarden voor ontwikkeling van een waterstofeconomie, menen de initiatiefnemers."

Voor het testcentrum is een subsidie van drie miljoen euro aangevraagd. Daarvoor kunnen onder meer een aantal elektrolyse-apparaten worden gebouwd. De totale kosten voor de bouw van de faciliteit worden op ongeveer zes miljoen euro geraamd.Onder meer Akzo Nobel, Gasunie, Nuon, Gasterra, Siemens, de provincie Groningen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben zich bij Hydrogreenn aangesloten.