Interactief docudrama moet de toekomstige energiemarkt inzichtelijker te maken

Stichting Universal Smart Energy Framework (Usef) lanceert Balance of Power, een serious game in de vorm van een interactief docudrama, bedoeld om de uitdagingen en oplossingsrichtingen van de toekomstige energiemarkt beter te doorgronden. Balance of Power is gericht op personen die betrokken zijn bij de nieuwe energiemarkt, maar iets verder van het technische domein staan, zoals politici, lokale overheden en ondernemers.

De verwachting is dat in de toekomstige energiemarkt niet alleen vraag en aanbod van energie bij elkaar komen, maar dat ook het tijdstip van laden, flexibiliteit genoemd, verhandeld kan worden. Over de contouren en inrichting van die toekomstige energiemarkt wordt zowel op nationaal als Europees niveau al gesproken. Zo’n markt kent echter vele spelers, nieuw en traditioneel, is ontoegankelijk en is technisch complex. Om de totstandkoming van een geïntegreerde markt te versnellen, is breder begrip van de uitdagingen en de mogelijke oplossingen van die markt noodzakelijk. Hier wil Balance of Power aan bijdragen.

Balance of Power

In het spel worden drie grote dilemma’s voor het inrichten van een effectieve energiemarkt geadresseerd:

  1. flexibiliteit versus netverzwaring,
  2. het toelaten van één of meer aggregators en
  3. de mate van regulering van de markt.

De speler krijgt steeds keuzes voorgelegd op basis waarvan de verhaallijn ontwikkelt. Daarbij wordt feedback gegeven op de kostenefficiëntie, de duurzaamheid en de leveringszekerheid van de samengestelde scenario’s. De interactieve documentaire werd gemaakt door game experts &Ranj! en is gratis te spelen op www.game.energy .

Stichting Usef

Usef is een consortium van zes Nederlandse energiemarktspelers die sinds 2015 manieren zoeken om de totstandkoming van een duurzame flexibiliteitsmarkt te ondersteunen. De stichting beschrijft tot in detail de componenten van deze markt: de processen, de regels, de rollen en de interactie tussen spelers. Het gedachtegoed heeft inmiddels een plaats gevonden in Europese richtlijnen en in verschillende lokale toepassingen.