EO

'Hightech maakindustrie belangrijkste innovatiebron van Nederland'

08 oktober 2018 om 08:56 uur

De snel groeiende hightech maakindustrie is volgens de ING Innovatie Index de belangrijkste bron van innovatie in Nederland. Toch beschikt niet Noord-Brabant over het hoogste innovatievermogen, maar de Randstad-provincies. Dat komt door verschillen in jongerenpotentieel, competenties, bedrijvendynamiek en flexibiliteit.


Goed nieuws voor het innovatievermogen is voorts dat een kwart van de ondernemers aangeeft dat de eigen investeringen in innovatie vanwege de krapte op de arbeidsmarkt de komende jaren zullen toenemen.


De scores op de innovatie-index laten een vierdeling in het innovatievermogen zien. De Randstad-provincies zijn koploper. De werkzame beroepsbevolking is hier het jongst en het hoogst opgeleid. Noord-Brabant en Groningen zijn subtoppers, oostelijk Nederland vormt de middenmoot en Drenthe, Friesland en Zeeland sluiten de rij.


Een verregaande krachtenbundeling tussen bedrijven en kennisinstellingen en de focus op 1 of 2 sectoren per provincie verhogen de kans op succesvolle innovatie. Die focus kan uiteenlopen van fotonica in Noord-Brabant en Overijssel tot kwantumtechnologie in Zuid-Holland en van de energiesector in Groningen tot ICT en life sciences in Noord-Holland en Utrecht.

 

Hightech maakindustrie meest innovatief

De industrie is verantwoordelijk voor 57% van de R&D-uitgaven door bedrijven. De snel groeiende hightech maakindustrie is de belangrijkste bron van innovatie. De vraag is in hoeverre investeringen in innovatie de gevolgen ondervinden van de spanning op de arbeidsmarkt. In elf van de twaalf provincies is voor technische beroepen al sprake van een krappe of zeer arbeidsmarkt. Een aantal casestudies laat zien dat creatieve manieren van personeelswerving en -binding (‘smart staffing') cruciaal zijn om de kwantitatieve en kwalitatieve mismatch van technisch geschoold personeel aan te pakken en tegelijkertijd innovaties op peil te houden.

om

Innovatie nog niet onder druk door krapte arbeidsmarkt

De toenemende krapte op de arbeidsmarkt gaat op korte termijn nog niet ten koste van investeringen in innovatie. Uit een ondernemersenquête van ING blijkt dat een kwart van de ondernemers aangeeft dat de eigen investeringen in innovatie de komende jaren toenemen om efficiënter te kunnen werken. Ook meer samenwerking met andere bedrijven en kennisinstellingen om te blijven innoveren wordt als actiepunt genoemd.

 

Gerelateerd nieuws

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens  'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens 'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

De Nederlandse handel met China neemt al jaren toe. De havens tussen beide landen werken steeds meer samen. Aan de andere kant zien we dat China bezig is haar geopolitieke invloed te vergroten, ten bate van haar eigen…

Vlaanderen heeft tien nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’

Vlaanderen heeft tien nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards hebben tien Belgische bedrijven de titel Factory of the Future ontvangen uit handen van minister-president Geert Bourgeois. "Deze productiebedrijven…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »