Voedselveilig produceren is ook nog eens goedkoop

Goedendag, kent u Ehec, Vtec, Etec, Eiec, Epec en Eaec al? Dit zijn de nieuwe sluipmoordenaars van de voedselindustrie. Opeens bolle verpakkingen? Onverklaarbare geurafwijkingen? De resistente bacterie is in the house.

– Dit artikel is gebaseerd op WoTS-lezing ‘Trends, uitdagingen en de praktijk van voedselveiligheid’ door IJsbrand Velzeboer, Scienta nova . –

En dat is een probleem. Waar er in 2016 nog 64 keer voedsel werd teruggehaald uit de winkels, was dat vorig jaar twee keer zo veel (112 keer). In 20% van de gevallen ging het om allergenen.

Dit komt veelal door een gebrekkig hygiënisch ontwerp van machines en procesinstallaties; het te lang gebruiken van dezelfde desinfectans; het ontbreken van thermische cyclusdoorbreking; onvoldoende desinfectie door tijdgebrek, druk, slechte concentratie en de verkeerde temperatuur; of een wisseling van schoonmaakploeg of methode.

Eigenlijk kunnen machineontwerpers en -bouwers alleen het eerste punt beïnvloeden. Maar het is wel van groot belang dat ze dat doen. Daarbij kan het handig zijn om de opdrachtgever een rekensommetje voor te leggen. Als hij zijn naamplaatje wil laten vastzetten met popnagels in plaats van een nette las rondom, is deze bijvoorbeeld interessant:

  • Lasser kost € 50 en schoonmaker € 25 per uur
  • Plaatje vollassen kost 10 minuten extra werktijd
  • Laskosten eenmalig 10/60*50= € 8,33
  • Pop nagelplaatje extra schoonmaaktijd: 10 seconden
  • Schoonmaakkosten per keer: 10/3600*25= € 0,069
  • Op jaarbasis extra schoonmaakkosten: 250 x € 0,069 = € 17,36

Lassen is dus niet alleen veiliger, als je de machine langer dan een half jaar wilt gebruiken, is het ook goedkoper.

Dit soort berekeningen zijn natuurlijk te maken voor een heleboel potentiële bacteriële rampen. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande afbeelding, huiver, en bedenk wat het zou kosten om het beter te doen:

1