EO

‘Predictive maintenance 4.0 wint snel terrein’

02 oktober 2018 om 07:11 uur

Een groeiend aantal bedrijven wil gebruik gaan maken van big data analytics in hun voorspellend onderhoud en investeert ook in de middelen die daarvoor nodig zijn.

Een groeiend aantal bedrijven wil gebruik gaan maken van big data analytics in hun voorspellend onderhoud en investeert ook in de middelen die daarvoor nodig zijn. Van de bedrijven die al gebruik maken van deze technologie, zegt maar liefst 95 procent daarmee al concrete resultaten te hebben behaald.


Dit blijkt uit een vervolgonderzoek dat PwC en Mainnovation in de afgelopen maanden hebben uitgevoerd onder 268 bedrijven in Nederland, Duitsland en België.

 

In vervolg op het onderzoek in 2017, naar de volwassenheid van bedrijven op het gebied van voorspellend onderhoud met big data analytics, wilden Michel Mulders (partner en industry leader Industrial Manufacturing bij PwC) en Mark Haarman (managing partner bij Mainnovation) weten in hoeverre bedrijven in het afgelopen jaar stappen hebben gezet. Voorspellend onderhoud met big data, niveau 4 binnen het volwassenheidsmodel, noemen we ‘predictive maintenance 4.0' of PdM 4.0. PdM 4.0 biedt de mogelijkheid om tot nu toe nu onvoorspelbare storingen te voorspellen.

 

Bewustwording groeit

‘We wilden toetsen of de bewustwording rondom PdM 4.0 is gegroeid, of er meer gebruik gemaakt wordt van data en op welke vlakken geïnvesteerd wordt', aldus Mulders. "Maar ook de redenen waarom bedrijven niet met PdM 4.0 aan de slag gaan en vooral ook welke resultaten de voorlopers op dit gebied boeken met deze technologie."

 

Uptime verhogen

95 procent van de respondenten geeft aan dat PdM 4.0 verantwoordelijk is voor het verbeteren van één of meer key maintenance value drivers (uptime verbetering, kostenbesparing, verkleinen van veiligheidsrisico's, verlengen van levensduur van apparaten). 60 procent van de respondenten heeft met PdM 4.0 de 'uptime' weten te verhogen, met een gemiddelde verbetering van 9 procent.

 

PdM kampioenen

Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven die de grootste resultaatverbeteringen realiseren, dankzij PdM 4.0 zich duidelijk onderscheiden van de overige respondenten. Deze 'PdM 4.0 kampioenen' maken met name veel meer gebruik van ‘omgevingsdata' (zoals weersomstandigheden en gebruiksdata), kenmerkend voor big data, en betrekken veel vaker data scientists, reliability engineers en IT-specialisten in het onderhoud.

 

Bevindingen uit het onderzoek

Het onderzoek laat zien dat, ondanks het feit dat het aantal bedrijven dat big data gebruikt bij voorspellend onderhoud stabiel is gebleven, er duidelijke aanwijzingen zijn dat veel bedrijven de ambitie hebben hun volwassenheid in voorspellend onderhoud te verhogen. 60 procent van de bedrijven geeft nu namelijk aan concrete plannen te hebben om PdM 4.0 in te gaan zetten, een significante stijging ten opzichte van de 49 procent in 2017. Zij zien dus duidelijk de toegevoegde waarde die PdM 4.0 kan leveren.

 

Steeds meer bedrijven investeren in competenties en personeel om zo het meeste uit PdM 4.0 te halen. Het onderzoek laat een scherpe toename zien in het gebruik van gevarieerde datasets, geavanceerdere databronnen en data-software, data-platforms en connectiviteitsoplossingen. In vergelijking met 2017 is ook een toename te zien in het aantal data scientists, IT-specialisten en reliability engineers die worden ingeschakeld met oog op de ambitie om de stap te maken naar PdM 4.0.

 

Download hier het onderzoeksrapport: Predictive Maintenance 4.0 - Beyond the hype: PdM 4.0 delivers results.

 

Gerelateerd nieuws

Plastic recycling van binnenuit met zuren

Plastic nu eindelijk goed te recycleren

Wetenschappers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben plastics ontwikkeld die steeds opnieuw kunnen worden gerecycled in hoogwaardig materiaal van elke kleur, vorm of gedaante. Dat is zeldzaam, omdat kunststoffen…

Industriesector gebruikt verouderde industriele automatisering

Industrie gebruikt verouderde industriële automatisering

Uit onderzoek van Trend Micro Incorporated, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, blijkt dat veel bedrijven in de industriesector kwetsbaar zijn door het gebruik van netwerken met achterhaalde technologie. Dit…

Fieldlab onderzoekt ‘logistiek van de toekomst’

Fieldlab onderzoekt ‘logistiek van de toekomst’

Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics (AML) lanceerde deze week een real-life testomgeving om te experimenteren met Automated Guided Vehicles (AGV’s) en robots.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

21 mei 2019, Mercure Hotel Roeselare

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, Gent

Advanced Engineering

Vakbeurs Advanced Engineering verzamelt 100 exposanten en 50 sprekers op het gebied van design,...

Meer agendapunten »