EO

‘Predictive maintenance 4.0 wint snel terrein’

02 oktober 2018 om 07:11 uur

Een groeiend aantal bedrijven wil gebruik gaan maken van big data analytics in hun voorspellend onderhoud en investeert ook in de middelen die daarvoor nodig zijn.

Een groeiend aantal bedrijven wil gebruik gaan maken van big data analytics in hun voorspellend onderhoud en investeert ook in de middelen die daarvoor nodig zijn. Van de bedrijven die al gebruik maken van deze technologie, zegt maar liefst 95 procent daarmee al concrete resultaten te hebben behaald.


Dit blijkt uit een vervolgonderzoek dat PwC en Mainnovation in de afgelopen maanden hebben uitgevoerd onder 268 bedrijven in Nederland, Duitsland en België.

 

In vervolg op het onderzoek in 2017, naar de volwassenheid van bedrijven op het gebied van voorspellend onderhoud met big data analytics, wilden Michel Mulders (partner en industry leader Industrial Manufacturing bij PwC) en Mark Haarman (managing partner bij Mainnovation) weten in hoeverre bedrijven in het afgelopen jaar stappen hebben gezet. Voorspellend onderhoud met big data, niveau 4 binnen het volwassenheidsmodel, noemen we ‘predictive maintenance 4.0' of PdM 4.0. PdM 4.0 biedt de mogelijkheid om tot nu toe nu onvoorspelbare storingen te voorspellen.

 

Bewustwording groeit

‘We wilden toetsen of de bewustwording rondom PdM 4.0 is gegroeid, of er meer gebruik gemaakt wordt van data en op welke vlakken geïnvesteerd wordt', aldus Mulders. "Maar ook de redenen waarom bedrijven niet met PdM 4.0 aan de slag gaan en vooral ook welke resultaten de voorlopers op dit gebied boeken met deze technologie."

 

Uptime verhogen

95 procent van de respondenten geeft aan dat PdM 4.0 verantwoordelijk is voor het verbeteren van één of meer key maintenance value drivers (uptime verbetering, kostenbesparing, verkleinen van veiligheidsrisico's, verlengen van levensduur van apparaten). 60 procent van de respondenten heeft met PdM 4.0 de 'uptime' weten te verhogen, met een gemiddelde verbetering van 9 procent.

 

PdM kampioenen

Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven die de grootste resultaatverbeteringen realiseren, dankzij PdM 4.0 zich duidelijk onderscheiden van de overige respondenten. Deze 'PdM 4.0 kampioenen' maken met name veel meer gebruik van ‘omgevingsdata' (zoals weersomstandigheden en gebruiksdata), kenmerkend voor big data, en betrekken veel vaker data scientists, reliability engineers en IT-specialisten in het onderhoud.

 

Bevindingen uit het onderzoek

Het onderzoek laat zien dat, ondanks het feit dat het aantal bedrijven dat big data gebruikt bij voorspellend onderhoud stabiel is gebleven, er duidelijke aanwijzingen zijn dat veel bedrijven de ambitie hebben hun volwassenheid in voorspellend onderhoud te verhogen. 60 procent van de bedrijven geeft nu namelijk aan concrete plannen te hebben om PdM 4.0 in te gaan zetten, een significante stijging ten opzichte van de 49 procent in 2017. Zij zien dus duidelijk de toegevoegde waarde die PdM 4.0 kan leveren.

 

Steeds meer bedrijven investeren in competenties en personeel om zo het meeste uit PdM 4.0 te halen. Het onderzoek laat een scherpe toename zien in het gebruik van gevarieerde datasets, geavanceerdere databronnen en data-software, data-platforms en connectiviteitsoplossingen. In vergelijking met 2017 is ook een toename te zien in het aantal data scientists, IT-specialisten en reliability engineers die worden ingeschakeld met oog op de ambitie om de stap te maken naar PdM 4.0.

 

Download hier het onderzoeksrapport: Predictive Maintenance 4.0 - Beyond the hype: PdM 4.0 delivers results.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) heeft de winnende teams bekendgemaakt die de volgende innovatiegemeenschappen zullen oprichten: EIT Manufacturing en EIT Urban Mobility. De pan-Europese…

Goud smelten bij kamertemperatuur

Goud smelten bij kamertemperatuur

Onder druk wordt alles vloeibaar. En onder invloed van een elektrisch veld? Onder invloed van een elektrisch veld hebben wetenschappers van onder meer de Chalmers universiteit (Se) goud doen smelten bij kamertemperatuur…

Sluismodules vergemakkelijken grootschalige renovatie

Sluismodules vergemakkelijken grootschalige renovatie

Een algoritme dat leidt tot lego-achtige modules om sluizen uit op te bouwen. Daarop is Tim Wilschut gepromoveerd aan de TU Eindhoven. De modules moeten het vervangen en renoveren van uiteindelijk alle 127 sluizen van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

11 januari 2019, D&F kantoor Breda

4-daagse masterclass Process Safety voor Engineers

Optimaliseer uw procesveiligheids-management systeem met als resultaat minder ongevallen en stijgende...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

Meer agendapunten »