EO

Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen in Zuid-Afrika

01 oktober 2018 om 08:49 uur

Het Nuon Solar Team heeft de race voor zonneauto’s in Zuid-Afrika gewonnen. Na slopende laatste dagen, waarbij technische en menselijke tegenslagen zich opstapelden en zonneauto Nuna9S tot twee keer toe de wagen van het Japanse team Tokai van grote afstand moest zien in te halen, wisten de Nederlanders toch nog de eerste plek te bemachtigen.


In het eerste etmaal raakte de Nuna9S in een slip en waaide het tentenkamp weg in een storm. Hierbij raakte ook nog eens een teamlid onderkoeld, wat gelukkig snel werd opgelost. De Nuna9S bleef ongedeerd - anders dan sommige andere deelnemers, die schade hadden. Eén team kon de volgende dag zelfs niet starten.


Vervolgens kampte het team met technische tegenslagen, waarover het niet uitweidt.


Twee dagen voor de finish tenslotte, zette een ziek teamlid zijn bagage per ongeluk in een volgwagen van het Japanse Tokai en wilde daarin plaatsnemen. De Japanners dienden een officiële klacht in wegens ‘schending van privacy' die ertoe leidde dat het Nuon Solar Team ruim 100 kilometer moest inleveren op Tokai en zijn koppositie verloor.


Het team reageerde na alle perikelen euforisch op de zege: "Het was een race vol tegenslagen, maar het hele team heeft bewezen over ontzettend veel veerkracht te bezitten", zegt teamleider Jelle van der Lugt (24). "Dit bewijst dat onze innovatieve ‘Intelligent Cruise Control ' een zeer effectief wapen was."

 

Intelligent Cruise Control

Dankzij deze cruise control kan het team zijn auto zo energiezuinig en effectief mogelijk laten rijden. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met landschap en verkeer. Dat is in Zuid-Afrika erg belangrijk, omdat de zonnerace door contrasterende landschappen voert. "Onze zonnewagen kan met een radar en routedata haar omgeving herkennen. Nuna ziet bergen aankomen en kan haar instellingen en snelheid daar autonoom op aanpassen. Dit doet de auto nog voordat de coureur een helling ziet aankomen", aldus Technisch Manager Rintati Roza (22).


De tweejaarlijkse race duurde acht dagen en ging van Pretoria naar Stellenbosch. Het Nuon Solar Team wist met 4030,4 kilometer de grootste afstand af te leggen in acht dagen. Het Japanse team legde in totaal 3941,4 kilometer af in de Zuid-Afrikaanse zonnerace.


De Nederlanders wonnen de Sasol Solar Challenge ook al in 2014 en -16.

 

Reacties (1)

fantastisch om zo daad krachtig te zijn ook met de techniek, geweldig proficiat allemaal als team
jan, 2 oktober 2018 13:59
 

Gerelateerd nieuws

Drijvende zonneparken: eerst de binnenwateren, dan de zee

Drijvende zonneparken: eerst de binnenwateren, dan de zee

2 gigawattpiek aan drijvende zonneparken in 2023. Eerst op binnenwateren en daarna op zee. Dat wil het platform Nationaal Consortium Zon op Water waarin 35 overheden, kennisinstellingen en bedrijven samenwerken aan…

NLR 100  jaar: mijlpalen 1919 - 2019

NLR 100 jaar: Koninklijk en mijlpalen 1919 - 2019

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR bestaat 100 jaar en heeft daarom het Koninklijk predicaat gekregen van Koning Willem Alexander. Ook viert het centrum zijn jubileum met allerlei activiteiten. Onder meer is…

Snufje metaal verbetert afvang van CO2

Snufje metaal verbetert afvang van CO2

Door een kleine dosis metaal zoals zink of nikkel werken materialen voor CO2-afvang uit rookgassen al bij tot 50 graden C lagere temperatuur dan normaal, ontdekten onderzoekers van het Nederlandse instituut voor…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

Meer agendapunten »