EO

Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen in Zuid-Afrika

01 oktober 2018 om 08:49 uur

Het Nuon Solar Team heeft de race voor zonneauto’s in Zuid-Afrika gewonnen. Na slopende laatste dagen, waarbij technische en menselijke tegenslagen zich opstapelden en zonneauto Nuna9S tot twee keer toe de wagen van het Japanse team Tokai van grote afstand moest zien in te halen, wisten de Nederlanders toch nog de eerste plek te bemachtigen.


In het eerste etmaal raakte de Nuna9S in een slip en waaide het tentenkamp weg in een storm. Hierbij raakte ook nog eens een teamlid onderkoeld, wat gelukkig snel werd opgelost. De Nuna9S bleef ongedeerd - anders dan sommige andere deelnemers, die schade hadden. Eén team kon de volgende dag zelfs niet starten.


Vervolgens kampte het team met technische tegenslagen, waarover het niet uitweidt.


Twee dagen voor de finish tenslotte, zette een ziek teamlid zijn bagage per ongeluk in een volgwagen van het Japanse Tokai en wilde daarin plaatsnemen. De Japanners dienden een officiële klacht in wegens ‘schending van privacy' die ertoe leidde dat het Nuon Solar Team ruim 100 kilometer moest inleveren op Tokai en zijn koppositie verloor.


Het team reageerde na alle perikelen euforisch op de zege: "Het was een race vol tegenslagen, maar het hele team heeft bewezen over ontzettend veel veerkracht te bezitten", zegt teamleider Jelle van der Lugt (24). "Dit bewijst dat onze innovatieve ‘Intelligent Cruise Control ' een zeer effectief wapen was."

 

Intelligent Cruise Control

Dankzij deze cruise control kan het team zijn auto zo energiezuinig en effectief mogelijk laten rijden. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met landschap en verkeer. Dat is in Zuid-Afrika erg belangrijk, omdat de zonnerace door contrasterende landschappen voert. "Onze zonnewagen kan met een radar en routedata haar omgeving herkennen. Nuna ziet bergen aankomen en kan haar instellingen en snelheid daar autonoom op aanpassen. Dit doet de auto nog voordat de coureur een helling ziet aankomen", aldus Technisch Manager Rintati Roza (22).


De tweejaarlijkse race duurde acht dagen en ging van Pretoria naar Stellenbosch. Het Nuon Solar Team wist met 4030,4 kilometer de grootste afstand af te leggen in acht dagen. Het Japanse team legde in totaal 3941,4 kilometer af in de Zuid-Afrikaanse zonnerace.


De Nederlanders wonnen de Sasol Solar Challenge ook al in 2014 en -16.

 

Reacties (1)

fantastisch om zo daad krachtig te zijn ook met de techniek, geweldig proficiat allemaal als team
jan, 2 oktober 2018 13:59
 

Gerelateerd nieuws

 Twaalfhonderd kilometer op één acculading in Australië

Dwars door Australië op drie accu's vol zon

Twaalfhonderd kilometer moeten zonnewagens in de Cruiser-klasse van de Bridgestone World Solar Challenge komend najaar in één ruk zien af te leggen. Deze nieuwe regel, waardoor teams tussen de start in Darwin en de…

Tu/D team presenteert zonneboot voor op open zee

Zeewaardige zonneboot vliegt over de golven

Het TU Delft Solar Boat Team gaat een zonneboot ontwikkelen voor op open zee. Het wordt een trimaran, een boot met drie rompen, die de oceaan volledig op zonne-energie gaat bedwingen.

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Je zou zeggen dat de weg een hele slechte plek is voor zonnecellen. Ze krijgen daar immers te maken met vervuiling, hoge druk, wrijving, en - schaduwwerpend– verkeer. Toch is er een sterke wens om het wegdek in te…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »