EO

Exoskelet TU Delft wint internationale Cybathlon

01 oktober 2018 om 07:58 uur

Het nieuwe exoskelet van het Delftse studententeam Project March, de March III, heeft de internationale obstakelrace voor exoskeletten gewonnen: de Cybathlon Experience. Samen met ‘piloot’ Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, behaalde de March III de snelste tijd en het hoogste aantal punten in de test voor robotische harnassen voor mensen met een dwarslaesie.


Dankzij verbeteringen aan het pak en intensieve training van de piloot wist het team de obstakelbaan met vier obstakels in 9,5 minuut succesvol af te ronden. Vooral op zelfstandig gebruik gooide het team hoge ogen.


De March lll bevat belangrijke verbeteringen ter bevordering van de dagelijkse bruikbaarheid en comfort. Verbeteringen aan het enkelgewricht en de software zorgen voor variabele stapgrootte en een natuurlijkere en soepelere loopbeweging. Daarnaast geven extra steunpunten rond de heup en het middel betere ondersteuning en meer stabiliteit bij het lopen. De speciaal voor Quirijns ontwikkelde buikplaat en rugsteunen zorgen voor een verbeterde rompstabiliteit en betere controle tijdens het lopen.


De Cybathlon Experience vond afgelopen weekend plaats op de Rehacare, de Duitse vakbeurs voor revalidatietechniek in Düsseldorf. Verschillende academische en commerciële teams streden tegen elkaar in een race waarbij verschillende obstakels moeten worden voltooid. Deze obstakels zijn voorbeelden van hindernissen die mensen in een rolstoel dagelijks ondervinden, zoals traplopen en gaan zitten of opstaan uit een diepe stoel.

 

Hellingproef

Student Industrieel Ontwerpen en teammanager Lennart Schut: "Technisch gezien was de hellingproef onze grootste uitdaging. Dankzij de verbeteringen in het enkelgewricht was er veel meer stabiliteit tijdens het op- en aflopen van de helling. Ons ultieme doel is dat het exoskelet toegankelijk wordt voor iedereen die daar baat bij heeft. Wij zien het als een grote stap op weg naar een toekomst waarin rolstoelen voor mensen met een dwarslaesie niet meer nodig zijn".

 

Twenst/Delfts team scoort net minder goed

Het exoskelet van het Twents/Delftse Symbritron+ team, dat zijn vuurdoop beleefde, scoorde net wat minder goed. Nadat het exoskelet tijdens de wedstrijden van vrijdag tegen wat technische mankementen vertoonde, moesten de technici van het team tot in de late uurtjes sleutelen om het exoskelet op zaterdag weer optimaal aan de start te krijgen. "We zijn er in geslaagd alle proeven succesvol te beëindigen", zag Bram van Gemeren van Roessingh Centrum voor Revalidatie, die als fysiotherapeut aan het team is verbonden. "Zeker op de onderdelen helling en trap functioneerde het exoskelet goed."


Voor het Symbitron+ team was de Cybathlon Experience in Düsseldorf een eerste testcase op de weg naar Cybathlon 2020 in Zürich. Bekijk hier een videocompilatie:

 

 

Gerelateerd nieuws

Sluismodules vergemakkelijken grootschalige renovatie

Sluismodules vergemakkelijken grootschalige renovatie

Een algoritme dat leidt tot lego-achtige modules om sluizen uit op te bouwen. Daarop is Tim Wilschut gepromoveerd aan de TU Eindhoven. De modules moeten het vervangen en renoveren van uiteindelijk alle 127 sluizen van…

XLCargoDrones innovatiecentrum zoekt deelnemers

XLCargoDrones innovatiecentrum zoekt deelnemers

De UT, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Hogeschool van Amsterdam bundelen hun krachten op het gebied van onbemande vliegtuigen voor vrachtvervoer in het innovatiecentrum XLCargoDrones. De focus…

Vliegtuig van de toekomst: eerste real time-analyse van flutter een feit

Vliegtuig van de toekomst: eerste real time-analyse van flutter (video)

De Braziliaanse vliegtuigfabrikant Embraer, het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en German-Dutch Wind Tunnels (DNW) hebben met succes een innovatieve…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

11 januari 2019, D&F kantoor Breda

4-daagse masterclass Process Safety voor Engineers

Optimaliseer uw procesveiligheids-management systeem met als resultaat minder ongevallen en stijgende...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

Meer agendapunten »