Robothuid brengt alledaagse objecten tot leven (video)

Een huid met receptoren en actuatoren die je om elk willekeurig object kan bevestigen, waarna dit object kan bewegen. Dat is de nieuwste vondst van het soft robotics-lab van Rebecca Kramer-Bottiglio aan Yale University.

Het lab werkt al jaren aan robotoplossingen met gebruikmaking van zachte materialen. En de nieuwe huid maakt heel veel mogelijk. In de video laat Kramer niet alleen een knuffelpaard dansen en een minicamera rollen en kruipen, ze vertelt ook dat het project eigenlijk is bedoeld om te zorgen dat marswagens en ander ruimtegereedschap meerdere taken kunnen vervullen. "Robots en gereedschappen worden vaak voor één enkel doel ontworpen. Het is echter heel erg duur om steeds nieuw materieel de ruimte in te brengen. Als we kunnen zorgen dat bestaand materieel nieuwe of meerdere functies kan vervullen, bespaart dat heel veel ged en energie", aldus de onderzoekster.

De huid kan niet alleen steeds om andere voorwerpen worden geslagen, hij kan ook steeds nieuwe bewegingen maken. Daartoe moeten de actuatoren op verschillende manieren worden gecombineerd.