EO

Dubbele winst voor Solar Team Twente bij Europees kampioenschap

24 september 2018 om 13:37 uur

Solar Team Twente behaalde dit weekend maar liefst twee podiumplekken tijdens de iLumen European Solar Challenge (iESC), het officieuze Europese kampioenschap voor zonneauto’s. Het Twentse solarteam deed mee met twee auto’s: Red Shift en Red One. Na 24 uur racen onder regenachtige omstandigheden op Circuit Zolder (België) stond het team met beide auto’s op het podium: Red One op de tweede plaats en Red Shift als Europees Kampioen op de eerste plaats.


Het belangrijkste onderdeel van de iESC was de 24-uursrace. Deze race was voor het Twentse solarteam ontzettend spannend. Hoewel het team voornamelijk voor teambuilding naar het circuit is afgereisd, hoopten de teamleden de titel van Europees kampioen, die Red One twee jaar geleden heeft behaald, te verdedigen. Lange tijd reden de auto's op een tweede en derde plaats, vlak achter team Megalux Hungary. Na precies twaalf uur racen is het beide zonneauto's gelukt het Hongaarse team in te halen.

 

Barre omstandigheden

De omstandigheden waren alles behalve perfect. In de donkere nacht was het zicht van de coureurs slecht. Daarnaast was de baan door de harde regen nat en daardoor ontzettend glad. Dit resulteerde in vele slippende zonneauto's. Ook de auto's van Solar Team Twente hebben over de baan gegleden. "Door de harde regen lagen er grote plassen op de weg. De zonneauto is niet ontworpen om hier doorheen te rijden. In de eerste bocht na de start begon de auto al te draaien. Gelukkig draaide ik precies 360 graden en kon ik zo weer door rijden," vertelt Mariska Bos, coureur in de Red Shift.

 

Teamwork

Dat beide auto's, ondanks de slechte omstandigheden, zo goed presteren, ligt voor een groot deel aan de krachtige teamwork tussen de teamleden. Tot op het laatste moment is het dan ook spannend gebleven welke zonneauto sneller zou rijden, Red One of Red Shift. De auto's wisselen plaats één en twee geregeld af.

 

iLumen European Solar Challenge

The European Solar Challenge is een race georganiseerd door iLumen. Het evenement heeft afgelopen weekend plaatsgevonden op Circuit Zolder. Met 22 deelnemende teams is de challenge de één na grootste wedstrijd voor zonneauto's. Opvallend aan deze race is dat de teams 24 uur aaneengesloten moeten rijden, waarbij zij de accu's maar twee keer mogen opladen. Hiermee onderscheidt de iESC zich van andere Solar Challenges.

 

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit twintig studenten van hogeschool Saxion en Universiteit Twente. In oktober 2019 nemen deze studenten deel aan de Bridgestone World Solar Challenge, waar zij voor de winst gaan. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en de snelste zonneauto ter wereld gebouwd.

 

Gerelateerd nieuws

Stoplichten slim laten samenwerken met wiskunde

Kun je het succes van 3D-betonprints voorspellen met wiskunde?

Hoe weeg je een lopende kalkoen? Hoe leer je stoplichten slim samenwerken? Kun je voorspellen welke geometrische structuren je wel en niet kunt maken met de 3D-betonprinter? En ontwikkel een algoritme dat de latentie…

'Textielspier' in kleding zet aan tot actie

'Textielspier' in kleding zet aan tot actie

Een trui die je even aanraakt en aanzet tot actie: het kan al wel, maar tot nu toe vaak met sensoren en actuatoren die áán de kleding zijn bevestigd. Die vallen op, ze zitten ongemakkelijk, trillen of zijn zelfs…

 Twaalfhonderd kilometer op één acculading in Australië

Dwars door Australië op drie accu's vol zon

Twaalfhonderd kilometer moeten zonnewagens in de Cruiser-klasse van de Bridgestone World Solar Challenge komend najaar in één ruk zien af te leggen. Deze nieuwe regel, waardoor teams tussen de start in Darwin en de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »