EO

Dubbele winst voor Solar Team Twente bij Europees kampioenschap

24 september 2018 om 13:37 uur

Solar Team Twente behaalde dit weekend maar liefst twee podiumplekken tijdens de iLumen European Solar Challenge (iESC), het officieuze Europese kampioenschap voor zonneauto’s. Het Twentse solarteam deed mee met twee auto’s: Red Shift en Red One. Na 24 uur racen onder regenachtige omstandigheden op Circuit Zolder (België) stond het team met beide auto’s op het podium: Red One op de tweede plaats en Red Shift als Europees Kampioen op de eerste plaats.


Het belangrijkste onderdeel van de iESC was de 24-uursrace. Deze race was voor het Twentse solarteam ontzettend spannend. Hoewel het team voornamelijk voor teambuilding naar het circuit is afgereisd, hoopten de teamleden de titel van Europees kampioen, die Red One twee jaar geleden heeft behaald, te verdedigen. Lange tijd reden de auto's op een tweede en derde plaats, vlak achter team Megalux Hungary. Na precies twaalf uur racen is het beide zonneauto's gelukt het Hongaarse team in te halen.

 

Barre omstandigheden

De omstandigheden waren alles behalve perfect. In de donkere nacht was het zicht van de coureurs slecht. Daarnaast was de baan door de harde regen nat en daardoor ontzettend glad. Dit resulteerde in vele slippende zonneauto's. Ook de auto's van Solar Team Twente hebben over de baan gegleden. "Door de harde regen lagen er grote plassen op de weg. De zonneauto is niet ontworpen om hier doorheen te rijden. In de eerste bocht na de start begon de auto al te draaien. Gelukkig draaide ik precies 360 graden en kon ik zo weer door rijden," vertelt Mariska Bos, coureur in de Red Shift.

 

Teamwork

Dat beide auto's, ondanks de slechte omstandigheden, zo goed presteren, ligt voor een groot deel aan de krachtige teamwork tussen de teamleden. Tot op het laatste moment is het dan ook spannend gebleven welke zonneauto sneller zou rijden, Red One of Red Shift. De auto's wisselen plaats één en twee geregeld af.

 

iLumen European Solar Challenge

The European Solar Challenge is een race georganiseerd door iLumen. Het evenement heeft afgelopen weekend plaatsgevonden op Circuit Zolder. Met 22 deelnemende teams is de challenge de één na grootste wedstrijd voor zonneauto's. Opvallend aan deze race is dat de teams 24 uur aaneengesloten moeten rijden, waarbij zij de accu's maar twee keer mogen opladen. Hiermee onderscheidt de iESC zich van andere Solar Challenges.

 

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit twintig studenten van hogeschool Saxion en Universiteit Twente. In oktober 2019 nemen deze studenten deel aan de Bridgestone World Solar Challenge, waar zij voor de winst gaan. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en de snelste zonneauto ter wereld gebouwd.

 

Gerelateerd nieuws

Drijvende zonneparken: eerst de binnenwateren, dan de zee

Drijvende zonneparken: eerst de binnenwateren, dan de zee

2 gigawattpiek aan drijvende zonneparken in 2023. Eerst op binnenwateren en daarna op zee. Dat wil het platform Nationaal Consortium Zon op Water waarin 35 overheden, kennisinstellingen en bedrijven samenwerken aan…

Tien innovaties genomineerd als finalisten nieuwe Nationale Iconen

Tien innovaties genomineerd als finalisten nieuwe Nationale Iconen

Tien innovatieve technologieën zijn genomineerd als finalisten voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Het gaat om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie,…

'Isolerende tent' nieuw onderkomen Bevrijdingsmuseum

'Isolerende tent' nieuw onderkomen Bevrijdingsmuseum

Een lichtgewicht, in vorm en maat flexibele bouwvorm, bestaande uit een blaashal bezet met een netwerk van staalkabels, waarop stalen buizen zich rechttrekken die een tentdoek dragen van modern hi-tech textiel. Dat is…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

Meer agendapunten »