EO

Dubbele winst voor Solar Team Twente bij Europees kampioenschap

24 september 2018 om 13:37 uur

Solar Team Twente behaalde dit weekend maar liefst twee podiumplekken tijdens de iLumen European Solar Challenge (iESC), het officieuze Europese kampioenschap voor zonneauto’s. Het Twentse solarteam deed mee met twee auto’s: Red Shift en Red One. Na 24 uur racen onder regenachtige omstandigheden op Circuit Zolder (België) stond het team met beide auto’s op het podium: Red One op de tweede plaats en Red Shift als Europees Kampioen op de eerste plaats.


Het belangrijkste onderdeel van de iESC was de 24-uursrace. Deze race was voor het Twentse solarteam ontzettend spannend. Hoewel het team voornamelijk voor teambuilding naar het circuit is afgereisd, hoopten de teamleden de titel van Europees kampioen, die Red One twee jaar geleden heeft behaald, te verdedigen. Lange tijd reden de auto's op een tweede en derde plaats, vlak achter team Megalux Hungary. Na precies twaalf uur racen is het beide zonneauto's gelukt het Hongaarse team in te halen.

 

Barre omstandigheden

De omstandigheden waren alles behalve perfect. In de donkere nacht was het zicht van de coureurs slecht. Daarnaast was de baan door de harde regen nat en daardoor ontzettend glad. Dit resulteerde in vele slippende zonneauto's. Ook de auto's van Solar Team Twente hebben over de baan gegleden. "Door de harde regen lagen er grote plassen op de weg. De zonneauto is niet ontworpen om hier doorheen te rijden. In de eerste bocht na de start begon de auto al te draaien. Gelukkig draaide ik precies 360 graden en kon ik zo weer door rijden," vertelt Mariska Bos, coureur in de Red Shift.

 

Teamwork

Dat beide auto's, ondanks de slechte omstandigheden, zo goed presteren, ligt voor een groot deel aan de krachtige teamwork tussen de teamleden. Tot op het laatste moment is het dan ook spannend gebleven welke zonneauto sneller zou rijden, Red One of Red Shift. De auto's wisselen plaats één en twee geregeld af.

 

iLumen European Solar Challenge

The European Solar Challenge is een race georganiseerd door iLumen. Het evenement heeft afgelopen weekend plaatsgevonden op Circuit Zolder. Met 22 deelnemende teams is de challenge de één na grootste wedstrijd voor zonneauto's. Opvallend aan deze race is dat de teams 24 uur aaneengesloten moeten rijden, waarbij zij de accu's maar twee keer mogen opladen. Hiermee onderscheidt de iESC zich van andere Solar Challenges.

 

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit twintig studenten van hogeschool Saxion en Universiteit Twente. In oktober 2019 nemen deze studenten deel aan de Bridgestone World Solar Challenge, waar zij voor de winst gaan. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en de snelste zonneauto ter wereld gebouwd.

 

Gerelateerd nieuws

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf…

Multinationals spelen grote rol in Nederlandse innovatie

Multinationals spelen grote rol in Nederlandse innovatie

Multinationals zijn goed voor maar liefst 41% van de totale Nederlandse uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (14,1 miljard euro). Ze spenderen daarmee ongeveer veel aan R&D als instellingen in onderwijs en overheid…

Nanoscale solar cells benefit from transistor technique

Nanoscale solar cells benefit from transistor technique

An international team of scientists has investigated a new type of charge carrier-selective contact for nanowire solar cells based on the surface-gate effect. Those contacts make use of an effect that is ubiquitous in…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

Meer agendapunten »