Laser schakelt raket uit zonder munitie

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft zijn nieuwe High Energy Laser (HEL)-lab geopend. Met de nieuwe generatie elektrische ‘Solid State Lasers’ kan je direct een doelwit vernietigen, zoals een raket of vijandelijke drone. ‘Munitie is niet meer nodig’, aldus het lab. ‘Een stopcontact in de buurt is voldoende.’

De NLR helpt de krijgsmacht en het ministerie van Justitie & Veiligheid om ons te beschermen tegen wapens en platformen die ons luchtruim binnendringen. In het beveiligde HEL-lab, dat uit een control-room en een laserruimte bestaat, doet het centrum kennis van van HEL-systemen.

Blikvanger is een grote laserkast, waar elektriciteit uit het stopcontact wordt omgezet in een laserbundel. Deze bundel met een sterkte van 1 kW wordt via een kabel geleid naar een collimator, een soort laserpistool. Deze bronsterkte is voldoende om over een afstand van vijftien meter (de lengte van de laserruimte) binnen een paar seconden een gat in een metalen plaat te branden. Het rendement van de laserbron is ongeveer 30%. Dat betekent dat er veel restwarmte vrijkomt die moet worden gekoeld. Dat gebeurt met een chiller, die water van twintig graden toevoert. De gassen die vrijkomen bij het laseren worden gefilterd en afgevoerd naar de buitenlucht.

Onderzoek nieuwe generatie lasers

Met deze faciliteit gaat NLR onderzoek doen naar het gebruik en de schadewerking van deze nieuwe generatie lasers. Zo zal het onderzoek doen naar de invloed van atmosferische omstandigheden op de kwaliteit van de laser, zoals de aanwezigheid van watermoleculen. Die kunnen een deel van de stralenbundel weerkaatsen, waardoor de bundel minder geconcentreerd wordt en aan kracht verliest.

Daarnaast zal NLR modellen valideren, zodat er standaardgegevens beschikbaar komen over hoe lang het bijvoorbeeld duurt voor je een gat gebrand hebt in een metalen plaat van een bepaalde omvang en dikte. NLR zal ook doelwitten beschieten en onderzoek doen naar de gevaren van onder meer reflecties die vrijkomen als je bijvoorbeeld een gebied met een HEL-systeem wilt beschermen. Ten slotte zal NLR kennis opbouwen over hoe je jezelf kunt beschermen tegen vijandelijk gebruik van HEL-systemen.

Lasers voor zelfbescherming

NLR onderzoekt daarnaast ook hoe niet-gepantserde platformen van de krijgsmacht zichzelf met lasers kunnen beschermen tegen vijandige wapens.