Onderbezetting, weinig investeringen en menselijke fouten bedreigen cybersecurity in industrie

Volgens Kaspersky Labs onderzoek ‘State of Industrial Cybersecurity (ICS) 2018’ zijn onderbezetting, gebrek aan investeringen en menselijke fouten de belangrijkste bedreigingen voor de digitale veiligheid van vitale netwerken in de energie, logistieke en industriële sector. Tegelijkertijd geven de respondenten in dit jaarlijkse onderzoek naar de veiligheid van vitale infrastructuren aan dat 40% van hun kritische netwerken in zes maanden tijd geconfronteerd zijn met cyberaanvallen.

Afhankelijk van de sector maken organisaties verschillende inschattingen van de bij hun bedrijf aangerichte schade door cyberdreigingen. Voor transport- en logistiekbedrijven geldt dat cyberschade de meeste impact heeft op klantvertrouwen (75%). In productiebedrijven (66%) en energiebedrijven (73%) is de grootste zorg het in gevaar brengen van het productieproces.

52% van de ondervraagde industriële organisaties heeft voorzorgsmaatregelen genomen om zich adequaat te beschermen tegen cyberaanvallen op de vitale infrastructuur. Dat is aanzienlijk minder dan de securitymaatregelen die genomen zijn ter bescherming van hun IT-huishouding. 77% van de respondenten zegt dat hun IT-landschap wel voldoende beveiligd wordt.

Naar het rapport