EO

Een rockster in een petrischaaltje (video)

24 september 2018 om 11:35 uur

CellF speelt altijd samen met andere muzikanten. Zo kunnen de cellen reageren op het omgevingsgeluid.

Met 's werelds eerste neurale synthesizer trad kunstenaar Guy Ben-Ary op tijdens het TodaysArt Festival, afgelopen weekend in Den Haag. Erik Danen van de universiteit in Leiden hielp hem om neurale stamcellen te transformeren tot neurale netwerken op een chip.


Ben-Ary werkt al meer dan twintig jaar in wetenschappelijke laboratoria en leidt CellCentral, een laboratorium voor bioimaging aan de University of Western Australia. Ook is hij onderzoeker bij SymbioticA, een bijzonder laboratorium aan dezelfde universiteit dat wordt gerund door kunstenaars. Daar maakt hij bio-art.


Zijn passie voor muziek en zijn werk in het verkennen van synthetische 'hersenen' hebben nu geresulteerd in cellF: een synthesizer bestuurd door Ben-Ary's eigen neurale cellen. "Een van mijn jeugddromen was om een rockster te worden. En nu zijn mijn cellen een rockster in een petrischaaltje."

 

Post-menselijke jamsessie

Voor cellF heeft Ben-Ary huidcellen van zijn eigen onderarm geherprogrammeerd tot stamcellen, die de mogelijkheid hebben om zich te differentiëren in elk gewenst celtype. Voor elke voorstelling werkt hij samen met een lokaal lab om zijn stamcellen te laten differentiëren tot functionele neurale netwerken. Deze neurale netwerken groeien op een chip en bevatten ongeveer 100.000 cellen (een gemiddeld menselijk brein bestaat uit 100 miljard cellen). De chip stuurt de elektrische signalen van de neuronen naar een analoge synthesizer, die ze in muziek omzet. "Tijdens een cellF-performance spelen muzikanten live samen met de synthesizer", zegt Ben-Ary. "De chip krijgt directe feedback van de muzikanten, waardoor de cellen worden gestimuleerd. We creëren dus een soort post-menselijke jamsessie."

 

Kunst & muziek

In Den Haag mag Ben-Ary zijn eigen genetisch gemodificeerde stamcellen niet gebruiken. Daarom helpt hoogleraar Cancer Drug Target Discovery Danen hem om niet-gemodificeerde neurale stamcellen uit te laten groeien tot een neuraal netwerk op een chip. Zo ontstaat een soort 'alter ego-muzikant'.
Danen: "Wij ontwikkelen technologie die een impact kan hebben op regeneratieve of gepersonaliseerde medicijnen. Daar zijn interessante ethische en filosofische aspecten aan verbonden. Ik vind het geweldig dat mensen uit andere disciplines, zoals uit de kunsthoek, een breder publiek informeren over de huidige technologie en een blik werpen op een mogelijke toekomst."

 

Veranderende percepties

"Kunstwerken die gebruik maken van neuronen hebben de potentie om reacties op te roepen met betrekking tot verschuivende percepties rond het begrip van het leven", zegt Ben-Ary. "Door mogelijke scenario's tot leven te brengen, confronteren neurale kunstwerken de kijker, zowel instinctief als intellectueel. Dit gebeurt door vragen op te roepen rond de verschillende categorieën van leven en dood - menselijk en niet-menselijk."

 

 

Gerelateerd nieuws

Metalen implantaat maakt medicijn

Metalen implantaat beschermt tegen zichzelf

Het ijzer in metalen implantaten kan medicijnen activeren, zoals antibiotica. Dat betekent dat de implantaten kunnen worden ingezet om de kans op infecties, die ze zelf veroorzaken, weer te verkleinen. Een mooi staaltje…

Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) heeft de winnende teams bekendgemaakt die de volgende innovatiegemeenschappen zullen oprichten: EIT Manufacturing en EIT Urban Mobility. De pan-Europese…

Goud smelten bij kamertemperatuur

Goud smelten bij kamertemperatuur

Onder druk wordt alles vloeibaar. En onder invloed van een elektrisch veld? Onder invloed van een elektrisch veld hebben wetenschappers van onder meer de Chalmers universiteit (Se) goud doen smelten bij kamertemperatuur…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

11 januari 2019, D&F kantoor Breda

4-daagse masterclass Process Safety voor Engineers

Optimaliseer uw procesveiligheids-management systeem met als resultaat minder ongevallen en stijgende...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

Meer agendapunten »