EO

Een rockster in een petrischaaltje (video)

24 september 2018 om 11:35 uur

Met 's werelds eerste neurale synthesizer trad kunstenaar Guy Ben-Ary op tijdens het TodaysArt Festival, afgelopen weekend in Den Haag. Erik Danen van de universiteit in Leiden hielp hem om neurale stamcellen te transformeren tot neurale netwerken op een chip.


Ben-Ary werkt al meer dan twintig jaar in wetenschappelijke laboratoria en leidt CellCentral, een laboratorium voor bioimaging aan de University of Western Australia. Ook is hij onderzoeker bij SymbioticA, een bijzonder laboratorium aan dezelfde universiteit dat wordt gerund door kunstenaars. Daar maakt hij bio-art.


Zijn passie voor muziek en zijn werk in het verkennen van synthetische 'hersenen' hebben nu geresulteerd in cellF: een synthesizer bestuurd door Ben-Ary's eigen neurale cellen. "Een van mijn jeugddromen was om een rockster te worden. En nu zijn mijn cellen een rockster in een petrischaaltje."

 

Post-menselijke jamsessie

Voor cellF heeft Ben-Ary huidcellen van zijn eigen onderarm geherprogrammeerd tot stamcellen, die de mogelijkheid hebben om zich te differentiëren in elk gewenst celtype. Voor elke voorstelling werkt hij samen met een lokaal lab om zijn stamcellen te laten differentiëren tot functionele neurale netwerken. Deze neurale netwerken groeien op een chip en bevatten ongeveer 100.000 cellen (een gemiddeld menselijk brein bestaat uit 100 miljard cellen). De chip stuurt de elektrische signalen van de neuronen naar een analoge synthesizer, die ze in muziek omzet. "Tijdens een cellF-performance spelen muzikanten live samen met de synthesizer", zegt Ben-Ary. "De chip krijgt directe feedback van de muzikanten, waardoor de cellen worden gestimuleerd. We creëren dus een soort post-menselijke jamsessie."

 

Kunst & muziek

In Den Haag mag Ben-Ary zijn eigen genetisch gemodificeerde stamcellen niet gebruiken. Daarom helpt hoogleraar Cancer Drug Target Discovery Danen hem om niet-gemodificeerde neurale stamcellen uit te laten groeien tot een neuraal netwerk op een chip. Zo ontstaat een soort 'alter ego-muzikant'.
Danen: "Wij ontwikkelen technologie die een impact kan hebben op regeneratieve of gepersonaliseerde medicijnen. Daar zijn interessante ethische en filosofische aspecten aan verbonden. Ik vind het geweldig dat mensen uit andere disciplines, zoals uit de kunsthoek, een breder publiek informeren over de huidige technologie en een blik werpen op een mogelijke toekomst."

 

Veranderende percepties

"Kunstwerken die gebruik maken van neuronen hebben de potentie om reacties op te roepen met betrekking tot verschuivende percepties rond het begrip van het leven", zegt Ben-Ary. "Door mogelijke scenario's tot leven te brengen, confronteren neurale kunstwerken de kijker, zowel instinctief als intellectueel. Dit gebeurt door vragen op te roepen rond de verschillende categorieën van leven en dood - menselijk en niet-menselijk."

 

 

Gerelateerd nieuws

Stoplichten slim laten samenwerken met wiskunde

Kun je het succes van 3D-betonprints voorspellen met wiskunde?

Hoe weeg je een lopende kalkoen? Hoe leer je stoplichten slim samenwerken? Kun je voorspellen welke geometrische structuren je wel en niet kunt maken met de 3D-betonprinter? En ontwikkel een algoritme dat de latentie…

Autonome auto wint vertrouwen door symbolen te projecteren

Autonome auto wint vertrouwen door symbolen te projecteren (video)

Jaguar Land Rover heeft een systeem ontwikkeld waarmee autonome auto's andere weggebruikers laten zien wat ze gaan doen. De autonome auto projecteert symbolen op de weg die aangeven of de auto gaat rijden, stopt of…

'Toekomst fotonica ligt in slimme combinaties'

'Toekomst fotonica ligt in slimme combinaties'

Fotonica en radiosignalen komen samen in snelle draadloze datacommunicatie, zoals in 5G. Tegelijk gaan toepassingen van fotonica al veel verder dan alleen telecommunicatie. Niet zelden komt die vooruitgang uit…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »